Държавният глава Румен Радев ще връчи днес в 11:00 часа

...
Държавният глава Румен Радев ще връчи днес в 11:00 часа
Коментари Харесай

Президентът връчва мандат на ГЕРБ-СДС, всички чакат консултации

Държавният глава Румен Радев ще връчи през днешния ден в 11:00 часа мандат за сформиране на държавно управление на втората по величина парламентарна група в 47-о Народно заседание - ГЕРБ-СДС.

Позицията на ГЕРБ-СДС е, че ще върнат мандата незабавно. Вчера от обединението оповестиха, че няма да излъчват претендент за министър-председател, както и че ще вземат участие в консултациите при президента преди връчването на третия изследователски мандат.

На 8 юли номинираният за министър председател от най-голямата парламентарна мощ „ Продължаваме Промяната “ Асен Василев върна на президента несбъднат първия изследователски мандат за държавно управление.  

Държавният глава съобщи, че в случай че и втората по бройка парламентарна група върне мандата, ще предложения всички парламентарно показани партии на съвещания, с цел да чуе каква формула оферират за излаз от рецесията, какви са техните настройки за коалиране, за търсене на парламентарна поддръжка за сформиране на държавно управление, и към какви цели и стратегии биха търсили обединяване. Според тези критерии президентът ще вземе решение на кого да връчи третия мандат.

Очевидно политическата рецесия в страната се изостря и всяка политическа партия с упоритост за социална поддръжка би трябвало ясно да съобщи какъв излаз предлага. Въпросът за властта не анулира отговорността на политическите партии към жителите и към страната, сподели Румен Радев. По думите му бързото и безуспешно привършване на процедурата за сформиране на държавно управление преди края на юли на процедура завършва активността на държавното управление и Народното събрание и доста значими въпроси остават нерешени. Според президента при сходен вид по Конституция би трябвало да разгласи незабавно избори в границите на два месеца, което значи през септември и това крие опасности. От друга страна, прекомерно удължение на процедурата за сформиране на държавно управление води към прелъщение за хазартни управнически решения и кадрови промени, а и самите партии чертаят все по-дебели червени линии между тях и съставянето на държавно управление след евентуални предварителни избори става все по-трудно, уточни Румен Радев.

Държавният глава съобщи, че в случай че изборът на партиите е още веднъж предварителни избори, смята за оправдано те да се проведат при започване на октомври, с цел да има легитимност един нов парламент посредством засилено гражданско присъединяване във вота. Според президента това значи, че в оставащите дни до края на юли Народното събрание ще бъде претрупан с огромни упования, както за сформиране на управническо болшинство, по този начин и за приемането на значими закони, а държавното управление - с антикризисни дейности и създаване на законите, свързани с Плана за възобновяване и резистентност.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР