Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с представители на

...
Държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с представители на
Коментари Харесай

Радев покани „Възраждане“ на консултации

Държавният глава Румен Радев ще организира съвещания с представители на парламентарната група на „ Възраждане “.

Срещата ще се организира в сряда, 9 ноември, от 14.30 часа на „ Дондуков “ 2.

В сходство с член 99, алинея 1 на Конституцията, президентът организира съвещания с представителите на парламентарните групи в новоизбрания 48-и парламент.

Досега президентът организира съвещания с първата по бройка парламентарна група, тази на ГЕРБ-СДС. Проведени бяха и диалози с " Продължаваме промяната ", както и с ПГ на Движение за права и свободи.

Радев даде поръчка, че ще организира процедурата до край и ще даде задоволително време на партии, до момента в който не изчерпат всички вероятни разновидности в търсене на консенсус за съставяне на държавно управление. След привършване на кръга съвещания той ще пристъпи и към връчване на първи изследователски мандат.

" Липсата на явен времеви небосвод остро слага въпроса за целите в работата на 48-ото Народно заседание ". С тези думи президентът Румен Радев стартира за сформиране на държавно управление.

Президентът очерта като цели закупуването на изтребители и " забуксувалата правосъдна промяна ". „ Движение за права и свободи е партия с опит в парламентаризма и вие сте директни участници в може би най-дългите договаряния за сформиране на държавно управление, само че тогава залогът бе явен - участието на България в Европейски Съюз “, това сподели Румен Радев в хода на консултациите.

„ За по-малко от две години българите гласоподаваха четири пъти за парламент. Общото на тези избори е, че гласоподавателите не дадоха доверието си за нито една партия, с цел да може да ръководи сама “, съобщи Радев в уводните си думи.

„ Диалог с предварителни условия – розови, червени линии мъчно би създал артикул. Диалог с разграничителни линии, учредени на омразата и опълчването мъчно ще произведат артикул. Ние от Движение за права и свободи на напред във времето слагаме разговора, към този момент сме на стадий диалози, еднообразно си приказваме с всички,уточни водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, като добави, че „ в случай че се предлага реваншизъм и продължение на политиката на ненавист, разделяне и надменност, ние такава политика не бихме подкрепили. И към първия, втория, и към третия мандат ще подходим по този метод, разчитаме на устойчиво ръководство, с цел да има сигурност. “

Относно бюджета Карадайъ съобщи, че в тази обстановка в случай че Движение за права и свободи си разреши да отвори бюджета, да го трансфорат в избирателен инструмент, „ положението на този бюджет за една година, мисля, че дългът е жестоко казано 15 милиарда на година. В тази обстановка без ясна политическа отговорност и болшинство в Народно събрание, в случай че се внесе бюджет съгласно нас доста елементарно с предизборния популизъм завещаният дълг от 15 милиарда на година може елементарно да стане 30-35 милиарда на година. Тогава се пита каква е цената на дълга, по която през днешния ден можем да получим дълг, доколко можем да си позволим този дълг. 15 милиарда дълг на година не е дребен дълг. “

В края на предходната година се обърнах към вас, че в случай че за първите 100 дни не предприеме решителни промени за ремонт на несполучливия управнически модел, то статуквото ще потърси своя реванш ”. Това съобщи президентът Румен Радев при започване на в 48-ото Народно заседание – на „ Продължаваме промяната “.

От своя страна съпредседателите на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че гласоподавателите са им отредили мястото на съпротива, само че в случай че вторият мандат пристигна при тях, ще подходят отговорно и транспарантно.

“Ясно показваме нашата подготвеност да приказваме с мандатоносителя по всички 16 политики, само че да не подкрепим техния мандат ”, сподели Петков.

Ще бъдем водени напълно от това да решим огромен брой проблеми на жителите, декларирали сме 16 политики в 4 сфери. Първата сфера е обвързвана с подпомагането на българските фамилии, акцентира Петков, представен от БГНЕС.

“Ние виждаме, че е от голяма значимост повдигането на минималната работна заплата, тъй като това са фамилиите в България, които са най-уязвими от инфлацията. Подпомагане на хората с пенсиите им, данъчните облекчения за младите фамилии. Имаме сериозна стратегия за бизнеса. Вдигане прага на Данък добавена стойност до 160 000, запазвайки опцията да подпомогнем бизнеса в идващата зима с цената на тока, да има гаранции, че без значение както се случва с цената на газа, да има таван на цената ”, добави Петков.

различия по основни тематики пък мина при президента, преди връчването на мандат за сформиране на държавно управление. Най-осезаемо Румен Радев и представителите на ГЕРБ-СДС се разминаха в позициите си за даването на военна помощ на Украйна и положението на българските въоръжени сили.

Даниел Митов съобщи, че България не се възприема като мощен член на НАТО. Държавният глава възрази остро и попита ГЕРБпо време на тяхното 10 –годишно ръководство какво са вложили в Българската войска.

Президентът и най-голямата парламентарна мощ се разминаха и в мненията си за влизането на страната ни в еврозоната. Според Радев изтеклият мандат на шефа на Българска народна банка е проблем, защото той не може да води ефикасни диалози с интернационалните финансови институции. Според ГЕРБ –СДС обаче това не е спънка и България би трябвало час по-скоро да се причисли към еврозоната. ГЕРБ-СДС оповестиха, че ще създадат всичко належащо да сформират държавно управление. Като възможнен формат виждат обединяване към общи цели и правила. Към момента обаче гаранции за такова болшинство няма.

Президентът поздрави ГЕРБ–СДС за успеха им на последните избори, само че ги предизвести, че отговорността им е доста огромна, поради тежката политическа и соцално-икономическа рецесия, в кято се намира страната. Радев изиска да чуе позициите им по редица основни въпроси като опциите за сформиране на държавно управление, антикризисни ограничения, бюджетът за 2023 година.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР