Държавният глава Румен Радев прие на Дондуков“ 2 сурвакари -

...
Държавният глава Румен Радев прие на Дондуков“ 2 сурвакари -
Коментари Харесай

Ромчета сурвакаха Румен Радев

Държавният глава Румен Радев одобри на „ Дондуков “ 2 сурвакари - ученици на Основно учебно заведение „ Юрий Гагарин “ и Основно учебно заведение „ Братя Миладинови “ в Сливен, по случай настъпването на ромската Нова година – Василица.

Това се показва на формалния уебсайт на президента.

Президентът честити празника на младежите и ги поздрави за високите им резултати в учебно заведение. „ Вашите триумфи са наслада освен за вашите родители и фамилии, те са горделивост за всички нас “, обърна се Радев към учениците и им пожела здраве и с убеденост да гледат към бъдещето.

На учителите и възпитателите Радев благодари за тяхната безрезервност и неизчерпаема сила в работата им с децата. „ Това е пътят България да има почтено и сполучливо бъдеще “, съобщи президентът.



Вчера вицепрезидентът Илияна Йотова също посрещна сурвакари на " Дондуков " 2.

Ромската Нова година се отбелязва на 14 януари. Празникът се назовава още Василица, Васильовден или Банго Василий (куцият Васил). Празнуването на Василица е обвързвано с няколко ромски митове. В някои от тях Банго Василий е покровител и бранител на ромите. Той възвръща моста, опустошен от дявола, по който минават ромите. В други митове

Банго Василий е сакат пастир, който избавя давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром.

Според друга легенда Свети Василий е избавил циганския жанр от удавяне в вилнеещото море. Дълбоките води щели да обхванат ромите, само че беловласият светия им е изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг. Оттогава те почитат своя избавител на 14 януари и в негова чест назовават празника Василица.

Банго Василий е фамилен празник и наложително се посреща с птиче месо - гъска или петел.

При всички ромски групи вечерята на 13-и против 14 януари играе извънредно значима роля и е изпълнена с богата символика. На трапезата има сарми, баница с шансове, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат амнистия с целуване на ръка.

Всички къщи, в които се чества Банго Василий, остават заключени до среднощ на 13 януари, с цел да не избяга шансът. Едва след настъпването на Новата година ромите стартират да посрещат посетители, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, с цел да им носи шанс. В среднощ настъпват Васильовден и Новата година. От този миг стартира и сурвакането.  
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР