Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата

...
Държавният глава Румен Радев остро осъжда системните нарушения на правата
Коментари Харесай

Радев осъжда побоя в Охрид, Външно привика посланика на РСМ

Държавният глава Румен Радев остро осъжда систематичните нарушавания на правата на българите в Република Северна Македония и насаждането на ненавист към тях, резултат на която е нападението против българина Християн Пендиков в Охрид.  България има подготвеност да провежда въздушната евакуация на Християн Пендиков и да обезпечи неговото лекуване, оповестяват от президентството. Радев още веднъж ще сложи на вниманието на държавните и държавни ръководители в EС, както и на европейските институции и Съвета на Европа, въпроса за спазването на правата на българите в Република Северна Македония

А Министерството на външните работи привика посланика на Северна Македония след нападението над секретаря на българския клуб „ Цар Борис Трети “ в Охрид. В позиция на министерството се показва, че казусът е  " индикативен образец за тежките последствия от систематичното неявяване на съответна реакция и ангажираност от страна на Северна Македония, в това число по повод невъзможността да извърши собствен главен ангажимент - да подсигурява сигурността на личните си жители. “

По-рано журналистът Атанас Величков заяви пред Euronews Bulgaria, че повода за побоя над Християн Пендиков е в това, че той се самоопределя като българин. 

Междувременно българският дипломат в Скопие Ангел Ангелов удостовери пред БНР, че Християн ще бъде превозен със " Спартан " към София, където лекуването му ще продължи.

 

Министър-председателят Гълъб Донев организира телефонен диалог с премиера на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, оповестяват от пресцентъра на Министерски съвет. Двамата разискаха тежкото престъпно действие, осъществено против жителя на Република Северна Македония с българско съзнание и секретар на организацията „ Цар Борис III “ в гр. Охрид Християн Пендиков.

Българският министър председател изрично осъди побоя против Пендиков, при който са му нанесени съществени телесни повреди. В диалога Гълъб Донев дефинира нападението като изцяло недопустимо, рисково престъпно действие, осъществено против жител на Република Северна Македония с българско съзнание и изиска от страна на локалните управляващи неотложно да бъдат подхванати всички нужни ограничения за отбрана на българите в страната против сходни закононарушения от ненавист.

Заедно с това министър-председателят Гълъб Донев изиска подпомагане при организацията по превозването на Християн Пендиков за лекуване в България. Премиерът Димитър Ковачевски изрази подготвеност за поддръжка при превозването със аероплан на Християн, както и за цялостно следствие на случая и заблуждение под отговорност на причинителите.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР