Държавният глава на Словения Борут Пахор води на първия тур

...
Държавният глава на Словения Борут Пахор води на първия тур
Коментари Харесай

Държавният глава на Словения Борут Пахор води на президентските избори

Държавният глава на Словения Борут Пахор води на първия тур на президентските избори в неделя, съгласно частичните резултати, представени от публичната телевизия, представена от Агенция Франс Прес. След броене на 58% от гласовете 53-годишният Пахор има 47,4% от гласовете против 24,8% за главния си конкурент 40-годишния Мариян Сарец. Вторият тур е на 12 ноември.

 Словенският президент Борут Пахор Словенският президент Борут Пахор © Българска телеграфна агенция
Словенският президент има най-вече протоколни функционалности. Участие под 50% би играло против Пахор, съгласно политолозите, представени от Агенция Франс Прес.

По-рано ТАСС цитира информация на Словенското радио и телевизия като се базира на извършени по негова поръчка социологическо проучване на Episcenter. Според нея Пахор води на изборите за държавен глава с 56,2%, а на второ място е Мариян Сарец с 22,5%. Участници в допитването са 732 души.

Едва след публикуването на формалните данни ще стане ясно дали ще се наложи балотаж.

Очакваше се сегашният президент да завоюва още на първия тур. Според социологическите изследвания 53-годишният някогашен министър председател, който за първи път зае поста на държавен глава през 2012 година, можеше да надвиши 50-те %, нужни за победа.

Неговият съперник с най-големи шансове е някогашният комедиен артист и кмет на град Камник Мариян Сарец.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР