Държавният газов оператор Булгартрансгаз (БТГ) работи усилено по интегрирането на

...
Държавният газов оператор Булгартрансгаз (БТГ) работи усилено по интегрирането на
Коментари Харесай

Трансбалканският газопровод се интегрира в хъба Балкан

Държавният газов оператор " Булгартрансгаз " (БТГ) работи интензивно по консолидираното на Трансбалканския газопровод в доставките за бъдещия газов хъб " Балкан " в България. След подписаното през април съглашение с гръцкия оператор ДЕСФА за корав физически и виртуален потенциал на сегашната точка на съгласуваност при Кулата-Сидирокастро, в този момент е реализирана сходна сделка с румънския " Трансгаз " за поток от България към северната ни съседка при Негру вода и с турската БОТАШ за реверс към България през точката Странджа-Малкочлар. Предстои енергийният регулатор да утвърди споразуменията, осигуряващи повече природен газ за търгуване в хъба.

Тези свои проекти е показал " Булгартрансгаз " в понеделник в Брюксел по време на кръгла маса, отдадена на газовия хъб " Балкан ". В нея са взели участие шефът на компанията Владимир Малинов, зам.-директорът на Главна дирекция " Енергетика " на ЕК Клаус-Дитер Борхард, представители на енергийното министерство, Народното събрание, Комисията за енергийно и водно контролиране, Централноевропейския газов хъб, който оказва помощ на БТГ за основаването на газова борса към хъба, газови асоциации и други, оповестиха от БТГ във вторник.

Към момента за хъба " Балкан " има обезпечен единствено съветски газ по бъдещия газопровод " Турски поток " през българска територия. Европейската комисия обаче желае най-малко три разнообразни източника за зареждат газоразпределителния център. Затова " Булгартрансгаз " от известно време работи за обезпечаване на благоприятни условия за прилагане на потенциали на сегашните връзки на Трансбалкансккия газопровод. В момента тази тръба е еднопосочна и по нея се доставя съветски газ през Украйна, Румъния и България до Турция, Гърция и Македония. Доколкото " Газпром " заплашва да спре от 1 януари 2020 година потреблението на този газопровод, България се пробва да употребява в двете посоки потенциала му в интерес на хъба. Така в схемите за доставки и предпазване през центъра " Балкан " може да се включи полутечен природен газ от терминалите в Турция и Гърция и суровина от газохранилищата в тези две страни, също по този начин в Румъния и даже в Украйна.

Междусистемна съгласуваност

Владимир Малинов е припомнил в Брюксел, че от 1 април 2019 година е в действие съглашението с ДЕСФА за четворно нарастване на техническия потенциал за импорт на природен газ от Гърция у нас на точката на преносната си мрежа при Кулата- Сидирокастро. Така към този момент могат да се внасят твърдо 4.1 млн. куб. м на ден и са обезпечени спомагателни 500 хиляди куб. м прекъсваем потенциал. Възможна е и виртуална търговия с газ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР