Държавният газов оператор Булгаргаз смята да вземе нов заем –

...
Държавният газов оператор Булгаргаз смята да вземе нов заем –
Коментари Харесай

Булгартрансгаз търси нови 155 млн. евро назаем за газови проекти

Държавният газов оператор " Булгаргаз " счита да вземе нов заем – този път за газовата връзка със Сърбия, разширението на газохранилището в Чирен и вътрешни планове. Търсят се 155 млн. евро, предложения ще се одобряват до 5 март, излиза наяве от оповестената покана за набиране на финансовия запас.

Дружеството към този момент взе директни банкови заеми за 687 млн. евро за построяването на газопровода " Турски поток ". Отделно има да погасява от директни такси в идващите години останалата част от инвестицията за 1.5 милиарда евро или 3 милиарда лева в този план. То обаче продължава с желанията си да влага в развиването на газовата си мрежа към общините Панагюрище, Пирдоп, Свищов, Банско и Разлог., както и в разширението на газохранилището в " Чирен ", оценено на над 550 млн. лева и в терминала за полутечен газ в Александруполис.

За проектирането, доставките на тръби и градежа на 62-километровото трасе у нас на газовата връзка със Сърбия в края на януари на стойност 72.647 млн. евро. От тях 27.6 млн. евро даде Брюксел предишния октомври по програмата си " Свързана Европа ". Останалите ще би трябвало да обезпечи " Булгартрансгаз " (БТГ), като сдружението счита да прати предплатено 45 млн. лева

Както излиза наяве в този момент, парите ще са от този заем за 155 млн. евро, който обаче ще се изразходва и за други планове.

Заедно с търга за газовата връзка бе разгласен и подобен за правене на капиталов проект за разширението на газохранилището, само че неговата стойност е едвам 5.4 млн. лева.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР