Държавният департамент на САЩ одобри официално сделката със Саудитска Арабия

...
Държавният департамент на САЩ одобри официално сделката със Саудитска Арабия
Коментари Харесай

САЩ одобри официално сделката със Саудитска Арабия за 15 млрд. долара


Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди публично договорката със Саудитска Арабия за продажба на мобилните противоракетни комплекси THAAD на стойност 15 милиарда $. Тя е част от оръжейното съглашение на стойност близо 110 милиарда $, което Вашингтон контракти с Рияд още през май, припомниха през днешния ден от американското ведомство.

В изказването се посочваше още, че в ръцете на саудитците системата ще работи, с цел да "стабилизира ситуацията в Персийския залив и да помогне за отбраната на американските сили в района и техните съдружници, които са изправени пред възходяща опасност от ирански ракети".

"Предложената продажба на това съоръжение и поддръжка няма да трансформират главния боен баланс в региона", увериха още от департамента.

Американската THAAD - която към този момент е доставена и на саудитските съседки Катар и ОАЕ - е една от най-способните отбранителни ракетни системи в американския боеприпас и е снабдена с съвременна радарна система.

Неотдавнашното му разполагане от американската войска на територията на Южна Корея, с цел да се защищити от всякаква севернокорейска демонстрация на мощ даже бе посрещнато с митинг от страна на Пекин, който се опасяваше, че датчиците ще могат да обхванат в китайското въздушно пространство и да разстроят равновесието на властта. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР