Държавният бюджет е важен не само за служителите в публичната

...
Държавният бюджет е важен не само за служителите в публичната
Коментари Харесай

6,6 млрд. лева разпредели кабинетът през декември - къде отидоха

Държавният бюджет е значим освен за чиновниците в обществената администрация, само че и за всички хора, които се интересуват по какъв метод им се изразходват събраните налози.

Въпреки че на процедура всички жители и компании са данъкоплатци, някои от тях чисто внасят по-малко, в сравнение с получават от бюджета посредством заплати, пенсии, обществени помощи, дотации, държавни поръчки и други, написа в "Труд " финансистът Димитър Чобанов.

Те са чисти получатели, а останалите, чиито брой в действителност е по-малък, са чисти данъкоплатци и точно те са движещата мощ на стопанската система.

Приемането на бюджета всяка година по натурален метод притегля вниманието, защото дава концепция какви цели си слага държавното управление и дали са планувани промени, изключително в чувствителни сфери като обучение, опазване на здравето и инфраструктура, в които успеваемостта не е на мечтаното равнище. Не по-маловажно е осъществяването и отчитането на бюджета, което е показателно за процесите на осъществяване на приходите и тяхното преразпределение под формата на разноски.

В актуалната публикация преглеждам консолидираната фискална стратегия за 2019 година, която обгръща освен средствата с народен темперамент, само че и тези, които идват по линия на европейските фондове. Данните са предварителни, като окончателните ще бъдат налични към средата на актуалната година.

Трите актуализации на бюджета
Бюджетният развой стартира с етапа на обмисляне още през миналата година. Колкото повече се приближава осъществяването до плануваното, толкоз по-ефективна е подготовката на бюджета. През 2019 година бяха осъществени 3 актуализации на бюджета, без да са настъпили някакви изключителни условия. Те се постановиха заради промени в някои политики, въпреки че част от тях бяха предстоящи още през миналата година.

Първата актуализация е обвързвана с решението за понижение на дотациите на политическите партии от 11 лева на 1 лев на глас, което остана в действие единствено няколко месеца и беше ревизирано още веднъж във възходяща посока при приемането на бюджета за 2020 година

Втората актуализация се наложи поради предплатеното заплащане на цялата сума при покупката на военен аероплан и обвързваното с него съоръжение (на стойност към 2,2 милиарда лева.). Това може да се смята за пропуск в процеса на обмисляне, защото договарянията се водиха дълготрайно време и договорката беше на процедура финализирана през миналата година.

Този разход не способства непосредствено за икономическото развиване, защото не бяха контрактувани компенсиращи вложения от страна на производителя. Той обаче се регистрира в финансовите разноски и се свързва с дълготрайната сигурност на страната, само че този резултат е сложен за остойностяване.

Третата актуализация се извърши посредством преходните и заключителните разпореждания в Закона за бюджета за 2020 година, като се трансформираха някои параметри на настоящите разноски на бюджета за 2019 година Подобна процедура с три актуализации годишно не е желателна, защото значи, че не са планувани задоволително буфери в първичния бюджет или се прави внезапна смяна в съществуваща политика, какъвто е образецът със дотациите на партиите.

Актуализациите засягат единствено разходната страна на бюджета, а приходите са непокътнати на първичните си планувани равнища.

Поради осъществените актуализации в началото плануваният недостиг в размер на 600 млн. лева се усили до 2,4 милиарда лева Постигнатият недостиг в края на годината е по-малък от обновения, само че по-голям от в началото планувания, като е в размер на 1,15 милиарда лева, което съставлява към 1% от упования Брутният вътрешен продукт за 2019 година

За финален път недостиг на касова основа се следи през 2015 година Основната причина за по-малкия от планувания недостиг (разликата е 1,28 милиарда лева.) е неизпълнението на финансовите разноски с 850 млн. лева, до момента в който към 200 млн. се дължат на по-високи от плануваните доходи.

Приходи
Приходите в бюджета се разделят на данъчни (заедно със обществени и здравни осигуровки), неданъчни и помощи. Планирането на приходите би трябвало да е обвързано с прогнозата на държавното управление за размера на брутния вътрешен артикул за 2019 година все още във времето, когато е направена, или 116,4 милиарда лева

Фактически изпълнените доходи е по-коректно да бъдат съпоставени с упования към сегашния миг Брутният вътрешен продукт за 2019 година в формалната прогноза, който е в размер на 118,6 милиарда лева След като Брутният вътрешен продукт се чака да е по-висок от в началото планувания, е обикновено и приходите да са по-високи.

Планираните общи доходи са в размер на 43,86 милиарда лева (37,7% от планувания БВП), а изпълнените са 44,05 милиарда лева (37,1% от упования БВП). Спрямо миналата година общите доходи се усилват с 11,1%, до момента в който Брутният вътрешен продукт има номинален напредък в размер на 8,1%.

Данъчните доходи доближават 35,3 милиарда лева (29,7% от планувания БВП), като темпът им на напредък по отношение на 2018 година е 9,4%. Приходите от директни налози са 6,7 милиарда лева и нарастват с 9,5% на годишна база, до момента в който тези от косвени налози са в размер 16,8 милиарда лева и се усилват с 8,5%.

Съществен принос за това има развиването на пазара на труда през годината, което съчетава повишение на работните заплати и осигурителните приходи и понижаване на нормата на безработица. Това способства за повишаване на потреблението и вноса.

Неданъчните доходи са в размер на 6,3 милиарда лева (5,3% от упования БВП) и са по-ниски от плануваните. Регистрираното несъблюдение се дължи главно на отлагането на тол системата и забавянето при концесията на летище София. Все отново неданъчните доходи през 2019 година нарастват с 18,9% по отношение на миналата година.

Тук се отнасят другите типове такси, събирани от страната. По принцип таксите би трябвало да покриват разноските за даване на обществените услуги, само че в множеството случаи те ги надвишават, което основава неоправдани разноски за жителите и бизнеса.

Приходите от помощи са в размер на 2,5 милиарда лева (2,1% от упования БВП) и тук също е налице несъблюдение на плануваната стойност. Голямата част от помощите са прехвърлянията по европейските фондове и по-слабото осъществяване значи, че по-малко пари от плануваните са влезнали в българската стопанска система, което подсказва за известно закъснение при реализирането на плановете.

Приходите от помощи са с 16,6% по-високи от миналата година, което е положително за бюджета развиване, с оглед наближаването на края на тази финансова рамка на Европейския съюз.

Разходи
Общите разноски се разделят на настоящи, финансови и вноска в общия бюджет на Европейски Съюз. Размерът им е 45,2 милиарда лева (38,1% от упования БВП). Налице е несъблюдение по отношение на плануваните, което се дължи главно на финансовите разноски.

Общите разноски нарастват с 14,3%, което е доста по-високо от номиналния напредък на упования Брутният вътрешен продукт от 8,1% и демонстрира увеличение на преразпределението през бюджета в стопанската система, което може да се пояснява като нарушаване на Закона за обществените финанси.

Текущите разноски са в размер на 36,4 милиарда лева, нарастват с 10,2% по отношение на миналата година и изпреварват номиналния напредък на Брутният вътрешен продукт. Те означават високи темпове на напредък през последните години. Считат се за релативно негъвкави, което може да се преглежда като рисков фактор, изключително при утежняване на икономическото развиване.

Тогава негъвкавите разноски не е елементарно да бъдат понижени, до момента в който приходите по натурален път се намаляват, което може да докара до увеличение и по-трудно управление на недостига. Негъвкави са разноските за личен състав, които са почти 10 милиарда лева (8,5% от упования БВП) и надвишават плануваните с 540 млн. лева

Те нарастват с 14,3% по отношение на миналата година и отразяват повишението на заплатите в администрацията с 10%, както и тези на учителите. Нарастването на заплатите в обществения бранш в допълнение способства за напън в посока нарастване на възнагражденията в частния бранш, в който се следи дефицит на фрагменти.

Капиталовите разноски са планувани в размер на 8,4 милиарда лева (7,3% от прогнозния БВП), а са изпълнени 7,6 милиарда лева (6,4% от предстоящото БВП). Това е релативно висок % на осъществяване по отношение на някои предишни години, само че огромна част от тези финансови разноски не са влезнали в стопанската система през годината, като от тях можем да посочим 2,2 милиарда лева за самолети, както и 1,4 милиарда лева за дотъкмяване на автомагистрала “Хемус” през идващите години.

Тоест действително усвоените финансови разноски през 2019 година не надвишават 4 милиарда лева Ориентир в тази посока е равнището на финансовите разноски към края на ноември, което е в размер на 3,3 милиарда лева без тези за самолетите. Прехвърлянето на пари към последващи бюджетни интервали затруднява оценката по линия на бюджета, само че и във връзка с въздействието върху икономическия напредък на тези разноски.

Като цяло не се следи гладко консумиране на плануваните средства в течение на годината, а огромна част от разноските се концентрират през месец декември. Тогава с спомагателни постановления на Министерския съвет се разпределят средства, като съответното им предопределение е на процедура без глоба от Народното събрание.

Така през декември 2019 година са осъществени разноски в размер на 6,6 милиарда лева, което е 15% от всички разноски през годината, до момента в който при финансовите разноски делът е над 25% четвърт, а при разноските за прехрана и дотациите е съвсем 20%. По този метод дефицитът за месец декември е 2,4 милиарда лева, което е 2,1% от упования Брутният вътрешен продукт.

Необходимо е да се обърне внимание на процеса на обмисляне и на успеваемостта на разноските. При постигнатите нива на успеваемост на разноските държавният бюджет не способства в задоволителна степен за икономическия напредък в страната.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР