Държавните университети искат студентските такси за обучение да бъдат увеличени

...
Държавните университети искат студентските такси за обучение да бъдат увеличени
Коментари Харесай

Университетите искат повишаване на студентските такси с 20%

Държавните университети желаят студентските такси за образование да бъдат увеличени приблизително с 20% от новата образователна година. Планът за това е очакван в план на решение на Министерски съвет, оповестен от просветното министерство (МОН).

Проектът е оповестен за публично разискване и е направен по предложение на държавните висши учебни заведения и научните организации. Те оферират междинният размер на таксата за образование да бъде 1050 лева от идната година, а таксата за кандидатстване - 50 лева

Предложеното нарастване от 20% се отнася най-вече за студенти, които се образоват в посоки като педагогичен науки, опазване на здравето, както и за естествени, филантропични и обществени науки.

Най-евтино ще бъде образование на студентите по педагогика и по лингвистика. За специалностите от " Хуманитарни науки " междинната годишна такса се планува да бъде 750 лева, за " Социални, икономически и правни науки " - 900 ;в.

Учащите в естествени, математически и механически науки ще заплащат приблизително по 870 лева, съгласно препоръчаното. Най-скъпо излиза образованието в региона " Здравеопазване и спорт " - 1100 лева и " Изкуства " - 1450 лева

Студентите в осем посоки са освободени от такси. Сред тях са специалности, свързани с физическите и химическите науки, физиката, енергетиката и теологията.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР