Държавните ИТ системи навсякъде по света все по-често са цел

...
Коментари Харесай

Хакери парализираха за месец цяла държава


Държавните ИТ системи на всички места по света все по-често са цел на хакерските офанзиви
(снимка: CC0 Public Domain)

Кибератаките против държавни осведомителни системи към този момент са н ещо всекидневно, само че един неотдавнашен случай надмина всичко, което светът видя до момента. Оказа се, че хакерите могат да сковават работата на ИТ инфраструктурата на цяла страна в продължение на месец. Жертва на офанзивата е тихоокеанският остров Вануату.

От началото на ноември всички държавни ИТ структури на Вануату са офлайн вследствие на сполучлива хакерска атака. Засега са известни малко детайлности и все още са възобновени единствено към 70% от държавните осведомителни услуги, заяви TechSpot.

Проблеми с компютърните системи са видяни на 6 ноември, в първия ден от работата на новоизбраното държавно управление на страната. В резултат на хакерската атака са спрени всички държавни компютърни услуги. Властите нямат достъп до имейл сметки, жителите не могат да възобновят шофьорските си книжки или да заплащат налози, здравната и всякаква друга информация на незабавните служби е недостъпна.
още по темата
В доста случаи чиновниците в администрацията е трябвало да се върнат към хартиите и химикалките. Правителството признава, че е разпознало „ пропуск ” в ИТ системите при започване на ноември, само че избира да не споделя повече информация. Според някои източници, случаят е резултат от офанзива с рансъмуер. Самите управляващи обаче не разясняват тази информация.

Една от аргументите специалистите да приказват за рансъмуер е казус в Съединени американски щати, случил се към месец преди този във Вануату. На 8 септември в окръг Съфолк, Ню Йорк, е осъществена рансъмуер офанзива, която води до прекъсване на всички осведомителни системи на локалното държавно управление, от полицията до обществените служби. Освен това хакерите са откраднали персоналните данни на жителите. Заподозряна е кибергрупата BlackCat, която преди този момент е направила офанзиви в Италия и Флорида (САЩ).

Все още не е ясно какъв брой добре са били предпазени системите на Вануату, само че е известно, че американските управляващи са употребявали остарели компютърни системи, които са били прекомерно скъпи за актуализиране.

Региони като Вануату са идеални цели за хакерски атаки, защото им липсват запаси за отбрана на осведомителните системи до равнището на огромни държавни организации. Като се има поради, че в света към момента има доста такива „ цели ”, могат да се чакат нови офанзиви в обозримо бъдеще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР