Държавните и правителствени ръководители на 20-те най-индустриализирани страни на планетата

...
Държавните и правителствени ръководители на 20-те най-индустриализирани страни на планетата
Коментари Харесай

Скромни очаквания от срещата на Г-20 в Рим

Държавните и държавни ръководители на 20-те най-индустриализирани страни на планетата се събират този уикенд в Рим. Основните тематики в дневния ред са климата, битката против COVID-19 и икономическото възобновяване. Преди и по време на форума ще има доста двустранни диалози, като вниманието в петък е ориентирано към срещата сред президента Джо Байдън и папа Франциск.

Мерките за сигурност преди срещата са засилени. Близо 6000 служители на реда са мобилизирани за сигурността на двудневната среща, както и стотици военни. 

Това е първата среща на водачите от Г-20 лице в лице от две години и пред диалозите им има редица провокации. Климатичните цели и отводът от въглищата разделят членките, някои от които считат, че тази сила към момента може да даде мощен подтик на стопанските системи им и че имат право да минат по път на развиване, към този момент извървян в Европа и Северна Америка.

Очакванията от срещата не са огромни, така като част от водачите взеха решение да не вземат участие във форума - тези на Китай, Япония, Мексико, Русия и Саудитска Арабия. Според дипломати президентите Владимир Путин и Си Дзинпин са отказали да участват поради терзания, свързани с ковид, само че ще следят полемиките с видеоконферентна връзка.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че водачите на Г-20 ще призоват за увеличение на индустриалния потенциал на имунизациите в разрастващите се страни по време на срещата си в Рим в събота и неделя.

Фон дер Лайен посочи, че фокусът ще бъде върху РНК технологиите. Тя напомни, че Европейски Съюз към този момент влага за тази цел над 1 милиарда евро в Африка. Очаква се през идната година Общността да създаде над 3.5 милиарда ваксини, множеството от които ще бъдат изнесени, акцентира тя. Лидерите на най-развитите стопански системи ще разискват и усилването на подготовката за бъдещи пандемии. Те ще се договорят и за световна данъчна промяна, сподели още председателката на Еврокомисията. Тя добави, че по-късно остава въпросът за нейното използване. 

" Готови сме да я използван бързо. От страна на Европейски Съюз ще предложим минимална ефикасна данъчна ставка преди края на тази година. И чакаме системата да проработи в целия свят до края на идната ", добави тя. 

 Съединените щати имат намерение да призоват сътрудниците си от Г-20 на срещата на върха в Рим да се откажат от поддръжката за въглищната енергетика,  заяви в четвъртък помощникът на президента на Съединени американски щати по национална сигурност Джейк Съливан.

„ Г-7 пое ангажимент да приключи задграничното финансиране за рандеман на въглища. И нашата цел е да реализираме съглашение с Г-20 в този смисъл, което би било доста доста достижение “, сподели съветникът на американския водач. 

През юни водачите на Групата на седемте на среща на върха в Обединеното кралство реализираха съглашение за последователно преустановяване на въглищната енергетика и преустановяване на нейното финансиране. Те подписаха декларация за понижаване на въглеродните излъчвания до нула най-късно до 2050 година, с цел да предотвратят световното стопляне с повече от градус и половина.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР