Държавната ТЕЦ Марица-изток 2 работи в нарушение на закона от

...
Държавната ТЕЦ Марица-изток 2 работи в нарушение на закона от
Коментари Харесай

Съдът отмени правото на ТЕЦ Марица Изток 2 да замърсява наднормено въздуха

Държавната Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " работи в нарушаване на закона от началото на 2019 година, когато Изпълнителната организация по околна среда ѝ позволява да замърсява въздуха със серен двуокис близо два пъти над пределно допустимото и с живак – над четири пъти.

Фактически държавната институция не е трябвало да издава сходно сложно позволение, тъй като то нарушава европейските условия.

Това реши Административният съд в Стара Загора, съгласно който в този момент документът с пределно допустимите правила би трябвало да се преиздаде и е съгласуван с условията живакът да е до 7 7μg/Nm3 и серен двуокис - до 130 mg/Nm3.

Централата и Изпълнителната организация по околната среда обаче могат да апелират пред Върховния административен съд (ВАС), което те най-вероятно ще създадат и по този начин сагата със заведеното дело от екоорганизациите " Грийнпийс " и " За Земята " продължава на последваща инстанция.

Това към този момент се случи един път и въпросът даже стигна до Съда на Европейския съюз, който предходната година се произнесе по питането на Върховен административен съд. Евроинституцията разгласи, че българската страна е нарушила еврозаконодателството като е разрешила на своята Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " да не съблюдава безсрочно наложените от Европейската комисия пределно възможни правила за замърсяване на въздуха с нездравословни газове.

Решението на Съда на Европейски Съюз докара до връщане на случая от Върховен административен съд назад в Старозагорския административен съд, чието първо изговаряне бе отвод да анулира разрешението на централата да работи безсрочно, без да съблюдава законовите правила за нездравословни излъчвания. Тогава съдът в Стара Загора удостовери, че " Топлоелектрическа централа Марица изток 2 " замърсява въздуха освен в района, само че и в Гърция, само че заключи, че не са нужни дейности от страна на администрацията, тъй като замърсяването на територията на прилежаща страна не е " доста ". Този път съдът анулира оспорваното сложно позволение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР