Държавната политика в областта на пътната инфраструктура в последните повече

...
Държавната политика в областта на пътната инфраструктура в последните повече
Коментари Харесай

Цеков: Държавата е заложник на една поддържана от АПИ порочна система

Държавната политика в региона на пътната инфраструктура в последните повече от 10 година е пленник на една институционализирана и поддържана от Агенция " Пътна инфраструктура " порочна система, при която дейностите по създаване, главен ремонт, реорганизация, настоящи поправки и поддържане на републикански пътища се разпореждат непрозрачно неконкурентно и неикономично в прорез с правилата на положително финансово ръководство, несъгласие на наредбите на Закона за публичните поръчки и в прорез с публичния интерес.

Това сподели през днешния ден Андрей Цеков, заместник-министър на финансите, на ексклузивен брифинг в Министерски съвет.

" Бих желал да дам образци по отношение на фундаментите на въпросната порочна система. На първо място това са инхаус възлагания, вследствие на които в последните години са предоставени действия посредством вътрешно възлагане и след това превъзложени без съществуването на свободна конкуренция на стопански оператори на стойност над 3,6 милиарда лв.. Примерите са ясни – Автомагистрала " Хемус " – 2,7 милиарда лева, пътят Видин-Ботевград – 900 млн. лв..

Същевременно са налице данни за манипулиране на процедури за възлагане на публични поръчки, при които крайният резултат е, че при изискванията на лимитирана конкуренция се разходва публичен запас, преизпълнен даже прогнозните стойности на въпросните поръчки.

Най-пресният образец е решението за възлагане на Автомагистрала " Русе-В. Търново " при планирана стойност на поръчката 981 млн. за 1,5 милиарда лв. ".

По-рано през днешния ден от държавната осведомителна работа оповестиха, че генция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) едностранно е прекратила всички нови публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа.

Причината, посочена от АПИ, е „ пропуски в документите за присъединяване “.

" Обществените поръчки бяха оповестени през април 2022 година за да заместят съществуващите контракти, по които са открити порочни строителни практики и които са предмет на инспекция от способените органи. С решенията си АПИ на процедура слага изпълнителната власт в неспособност да разпореди по транспарантен метод ремонта и поддръжката на републиканската пътна мрежа, в това число през идния зимен сезон ", обявиха от Министерски съвет.

Според строителния отрасъл страната не е изплатила към 720 млн. лв. за осъществени действия по остарели контракти за ремонт и поддръжка на към 80 компании.

" От 30 септември България ще се окаже единствената страна в Европейски Съюз, която няма да има поддръжка на пътища. Това ще рефлектира и на зимното поддържане, ще докара и до лихвени неустойки ", предизвести пред Българска национална телевизия Стефан Чайков от Браншова камара " Пътища ".

Днес стартират митингите на пътните компании, проведени от Браншовата камара " Пътища " поради неизплатени отговорности за осъществени действия и неналичието на индексация по договорите за строителство.

В центъра на София митингът ще се състои пред служебния вход на Народното събрание, а шествие ще тръгне и по Околовръстното шосе на столицата.

То няма да затваря пътя, а ще се движи дружно с останалия авто поток в посока Северна дъга и автомагистрала " Хемус ", обикаля столицата посока Южната дъга и се връща назад до сборния пункт. Колоната ще тръгне към 9.30 ч.

Другите 18 точки по пътищата на страната, които ще бъдат затворени за придвижване сред 10 и 11 ч., са ситуирани както следва - по автомагистрала " Хемус ", там, където е издигната, или пътят София - Варна ще бъде затворен при Ботевград, Ловеч, Велико Търново, Търговище, Шумен - при пътен възел Белокопитово и на входа и изхода на Варна.

Успоредно с това на 20 места по пътищата в страната стачкуващите ще затварят трасетата в границите на 1 час - от 10 до 11 ч. Може да видите къде ще има пътни блокади.

И да гледате брифинга тук:

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР