Държавната консолидационна компания“ излезе с , с която отказва да

...
Държавната консолидационна компания“ излезе с , с която отказва да
Коментари Харесай

ДКК отхвърли призивите на Кирил Петков за оставки във ВМЗ-Сопот

„ Държавната консолидационна компания “ излезе с, с която отхвърля да извърши призива на служебният министър на  стопанската система Кирил Петков за оставки.

Вчера Петков изиска оставката на шефа на ДКК, както и четирима от ръковдството на ВМЗ-Сопот поради неприятни финансови резултати в размер на 6 млн. лева загуби.

„ Министърът на стопанската система, като принципал на ДКК ЕАД, няма законово право да взима сходни решения еднолично и отвън откритата процедура “, се споделя в позицията на сдружението.

В позицията се цитира Закона за обществените предприятия, съгласно който отстраняването на управлението може да стане предварително при гибел, подаване на молба за освобождение, неспособност да извършва отговорностите, наказание за съзнателно закононарушение, тежко или редовно несъблюдение на отговорностите, спор на ползи.

В позицията не се отбелязва категорично дали някое от условията е налично.

Освен това в позицията на ДКК се разяснява, че „ във връзка с желанията на министър Петков за изваждане на ВМЗ Сопот и други сдружения от холдинга ДКК ЕАД, обръщаме внимание на обстоятелството, че съществуването на ДКК ЕАД като конструкция, която ръководи предприятия със стратегическо значение за страната посредством самостоятелен Съвет на шефовете, е единственият поръчител, че тези предприятия ще останат самостоятелни от променливите политически ползи във всеки един миг. “

Ръководството на ДКК ЕАД показва още, че е решително в положителните планове на министър Петков, които стоят зад концепцията сдружения от ДКК ЕАД да се трансферират към Министерството на стопанската система. " За страдание обаче нестабилната политическа конюнктура в страната и евентуалната опция даже за нови предварителни избори не може да подсигурява, че той ще остане министър на стопанската система и в бъдещи кабинети. Това основава сериозен риск активността на предприятия, значими за националната сигурност на България, да се окажат в позиция на взаимозависимост от решенията на поредни политически кабинети с разнообразни цели и платформи. ", се споделя в позицията на управлението на ДКК.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР