Държавната компания ще внедрява и система за безопасност в жп

...
Държавната компания ще внедрява и система за безопасност в жп
Коментари Харесай

НКЖИ обяви проект за интермодален терминал в Русе

Държавната компания ще внедрява и система за сигурност в жп сектора Русе – Каспичан

Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ разгласява предварителна информация за два плана, заложени в Плана за възобновяване и резистентност. Става въпрос за построяването на интермодален терминал в Русе, както и внедряване на система за сигурност ERTMS, равнище 2 в жп сектора Русе - Каспичан. Общата планирана стойност на двата плана е над 241 млн. лева без Данък добавена стойност.

Въпросните обявления са оповестени в Регистъра за публични поръчки във вторник – 13 декември. Останалите транспортни планове – новият преносим състав за БДЖ – към момента остават да чакат своето време, само че и те най-вероятно ще бъдат стартирани от Министерство на превоза, осведоми.

Припомняме, че зам.-транспортният министър Красимир Папукчийски заяви през ноември в отрасловата комисия в Народното събрание, че всички поръчки, свързани с плановете по ПВУ ще бъдат оповестени през средата на декември. На съвещание на комисията предходната седмица пък членовете се тормозиха, че в случай че процедурите не бъдат оповестени в точния момент, то парите по втория транш може да се забавят. Народните представители бяха извънредно разочарова и от обстоятелството, че транспортният министър Христо Алексиев отсрочва чуванията и блиц контрола пред депутатите.

Какво значи обявлението за предварителна информация?

Според Правилата за възлагане на публични поръчки на Европейски Съюз задачата на сходно авансово съобщение е да показа информация за бъдещата социална поръчка. То най-често се разгласява сред 35 и 12 месеца преди стартирането на търга. След сходно съобщение срокът за подаване на предложения може да бъде скъсен.

Подобни обявления подлежат и на издание в Официален вестник на Европейския съюз. Те са изпратени за издание на 8 декември, излиза наяве от документите.

Интермодалният терминал в Русе

Обявлението на НКЖИ включва изработването на механически план, работни чертежи, авторски контрол и построяването на терминала в Русе. Прогнозната стойност на дейностите е над 54.1 млн. лева без Данък добавена стойност.

По ПВУ плануваният запас е 51.9 млн. лева без Данък добавена стойност, от които за сметка на механизма са 44.1 млн. лв., а останалите 7.79 млн. лв. са за сметка на Националното съфинансиране, с интервал на осъществяване 2022 – 2026 година След построяването му терминалът ще бъде предан на концесия.

По график строителството ще продължи доникъде на 2025 година, само че единствено в случай че НКЖИ успее да подписва договорите за това до февруари 2023 година

Строителните действия включват: терминална площадка с един товаро-разтоварен коловоз с дължина за 26 вагона (520 м.), външни паркинги, като 2 от тях за инвалиди, 2-етажна административна постройка със застроена повърхност 307.5 кв.м и митнически пункт. Ще бъдат построени още площадка за поддръжка и ремонт на мех. средства със постройка за поддръжка и ремонт на мобилната техника, автомивка за контейнери, както и пункт за ремонт на контейнери, само че и площадка за хладилни контейнери.

Товаро-разтоварителната площадка ще е с широчина 68 метра, разграничена на 3 зони: 2 по 26 метра и една по 16 метра с надзор на достъпа и наблюдение посредством видео и инфрачервени камери.

Заложени са още нова служебна постройка към Приемно-отправния парк/ Терминална гара Русе изток, само че и реорганизация на Разделен пост „ Дунав “- планува се главен ремонт на постройката. Нова Приемно-отправна гара/Терминална гара Русе изток с 3 електрифицирани коловоза с мин. потребна дължина от 750 м.

Освен това е заложено и построяването на пътна връзка от Индустриална зона Русе, северно от терминала с дължина към 450 м и габарит на пътно платно с четири ленти за придвижване по 14 метра и тротоар 6 метра. Проектът ще засегне високоволтова ВЕЛ 110 kV.

Изискванията към участниците: Те би трябвало да бъде вписана в Централния професионален указател на строителя към Камарата на строителите в България, за осъществяване на градежи от транспортната инфраструктура. Трябва да имат застраховка „ Професионална отговорност “ за планиране и строителство, според Закона за устройство на територията.

Компаниите, които решат да подават предложения за строителството на оборудването, би трябвало да са изпълнили най-малко един сходен план през последните 5 години. Те би трябвало да разполагат с личен състав и управителен състав с избрана професионална подготвеност за осъществяването на поръчката.

Внедряване на ERTMS, равнище 2 в жп сектора Русе - Каспичан

Проектът е разграничен в две обособени позиции. Първата е за внедряването на ERTMS, равнище 2 във въпросния сектор, като това включва проектирането, доставката, строителството и въвеждането в употреба. Втората е за доставка на 4 броя коли с висока проходимост за потребностите на плана. Прогнозната стойност е малко над 187 млн. лева без Данък добавена стойност. (187 013 335 лева.), като от документите не излиза наяве какъв финансов запас е избран за покупката на колите.

По ПВУ общият бюджет на инвестицията е 205.8 млн. лева без Данък добавена стойност напълно за сметка на механизма. По заложения график в документите в Плана досега към този момент даже трябваше да бъдат подписани договорите за строителство. Обявлението на поръчката трябваше да е направено до края на ноември, т.е. НКЖИ се бави към този момент с един месец. Самите строителни действия ще продължат към 3 години, като е планувано да приключат при започване на 2026 година

Проектът е от извънредно значение, защото всекидневно по направлението се движат 5 чифта пътнически влака сред Русе и Каспичан. Разстоянието от 142 км се изминава за близо 2 часа и 39 минути по данни на „ БДЖ – Пътнически транспорти “. Средната скорост по направлението Русе – Каспичан е 54 км/ч.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР