Държавната компания Росатом, по предложение на Газпром, започва да проучва

...
Държавната компания Росатом, по предложение на Газпром, започва да проучва
Коментари Харесай

Росатом ще строи АЕЦ специално за Газпром

Държавната компания " Росатом ", по предложение на " Газпром ", стартира да изследва опцията за прекачване на системата за превозване на газ от газови турбини към електрическо задвижване. Снабдяването на турбините с електричество може да изисква построяването на атомна електроцентрала в Западен Сибир. За това написа вестник " Комерсант ", базирайки се на свои източници.

Отбелязва се, че прехвърлянето на експортния поток на природен газ по северния кулоар към електрическа енергия, ще разреши на " Газпром " да понижи въглеродния си " отпечатък ", на фона на по-строгите екологични условия на Европейски Съюз.

По данни на изданието, през ноември 2021 година на съвещание на президиума на Научно-техническия съвет на " Росатом ", е бил подложен въпросът за прехвърлянето на огромни мощности (до 25 MW), предопределени за превозване на газ, към електрическо задвижване посредством атомни електроблокове. Този вид се преглежда за осъществяване " в средносрочен и дълготраен проект ".

Президиумът на Научно-техническия съвет е решил да приготви предложение за потребление на атомна електроцентрала за превозване на газ, в границите на съглашението за съдействие сред " Росатом " и " Газпром ", оповестяват източници на вестника, осведомени със обстановката.

Един от вероятните разновидности е построяването на нова атомна електроцентрала (АЕЦ) в Западен Сибир, особено за изпомпване на природен газ от находищата. В същото време въпросът за аварийните мощности остава " отворен " - работата на електрическото задвижване би трябвало да бъде подсигурена (с цел непрекъсваемост на процеса) от самостоятелен енергиен източник, който най-вероятно ще продължава да бъде газова турбина.

Мощността на бъдещата атомната централа към този момент не е известна, както и дали ще бъде обвързвана към общата електропреносна система, написа още " Комерсант ".

" Газпром " обмисля опцията за потребление на електрически задвижвани газови помпени елементи още през 2007 година за плана " Северен поток ". Тогава се предполагаше, че " линия " от Ленинградската АЕЦ може да бъде удължена до началната компресорна станция на газопровода - гигантската " Портовая ". Но по това време, потреблението на електрически задвижвани елементи беше по-скъпо от газовите турбини.

" Росатом " ще създава съоръжение за най-мощния в света атомен ледоразбивач

Дължината на бъдещия атомен транспортен съд е 209,2 м, с оптималната широчина 48 метра
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР