Държавната дума единодушно прие днес внесения от президента на Русия

...
Държавната дума единодушно прие днес внесения от президента на Русия
Коментари Харесай

Руската Дума денонсира договора за участие в Открито небе

Държавната дума единомислещо одобри през днешния ден импортирания от президента на Русия Владимир Путин законопроект, с който се денонсира договорът " Открито небе " (ДОН), съобщи ТАСС. 

Причина за денонсирането на Дело за оперативно наблюдение е решението на Съединени американски щати да се отдръпват от този многостранен контракт, който дава право на участниците да правят полети над териториите на други страни членки, с цел да наблюдават военната им активност.

Документът показва съгласуваните квоти за наблюдателните задачи, регламентира полетите, дефинира механизма за надзор по спазването на контракта, съдържа условия към употребяваните самолети и ограничавания, засягащи параметрите на апаратурата за наблюдаване, предава Българска телеграфна агенция. 

На 15 януари съветското външно министерство съобщи, че стартират вътрешнодържавни процедури за излизане на страната от Дело за оперативно наблюдение, като се стимулира с липса на прогрес в отстраняването на пречките за по-нататъшно деяние на контракта в новите условия, откакто Вашингтон го напусна през ноември 2020 година

През април Държавният департамент на Съединени американски щати съобщи, че американските управляващи още не са взели решение да върнат страната в Дело за оперативно наблюдение. Преди това Вашингтон няколко години обвиняваше Москва, че извършва контракта изборно и нарушава редица негови положения. Русия също предявяваше на Съединени американски щати искания, засягащи използването на документа. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР