Държавната агенция за бежанците (ДАБ) неправомерно е отказала да разгледа

...
Държавната агенция за бежанците (ДАБ) неправомерно е отказала да разгледа
Коментари Харесай

Съдът принуди Агенцията за бежанците да преразгледа молбата за закрила на иранец, осъден на смърт

Държавната организация за бежанците (ДАБ) непозволено е отказала да прегледа молбата за протекция на иранец, наказан на гибел в страната си.

Това излиза наяве от решение на Административния съд София - град, заяви в сряда за " Свободна Европа " юристът на иранския жител.

Алиреза Бейги Ризи се отхвърля от исляма и приема християнството. В родината си той е преследван поради религиозните си схващания, което го принуждава да избяга в България.

Тук управляващите му отхвърлят леговище.

Когато схваща, че е бил задочно наказан на гибел в Иран, Ризи подава следваща молба за протекция пред ДАБ, само че организацията въобще не я позволява за разглеждане. Формалната причина е, че той дал единствено фотокопие от смъртната присъда - а не оригинал.

Но документът може да се получи единствено персонално в Иран - а в случай че Ризи се върне в страната, ще бъде задържан неотложно.

Ризи апелира решението на ДАБ пред Административния съд София-град (АССГ) и печели делото.

От отсъждането на АССГ излиза наяве, че съдът приема жалбата на иранския жител за основателна. Според него решението на ДАБ да не допусне молбата е " процесуално погрешно и незаконосъобразно ".

Съдът отхвърля и формалния претекст на организацията за неналичието на истинска присъда.

Според АССГ е изпълнено изискването за допускане на повторна молба - зародило е ново събитие. Оценката на обстоятелствата всъщност се случва едвам на идващ стадий.

В случая такова събитие се явява смъртната присъда, за която иранецът научава от свои родственици преди няколко месеца.

Държавна организация за бежанците отхвърли първата молба на Ризи с аргумента, че бежанската история на Ризи не звучи правдиво и че " общата конюнктура в Иран не дава съображение за боязън от гонене ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР