Държавна помощ от 228 млн.лева поиска Столичната община за спасяване

...
Държавна помощ от 228 млн.лева поиска Столичната община за спасяване
Коментари Харесай

Столичната община иска 228 млн.лева държавна помощ за градския транспорт

Държавна помощ от 228 млн.лева изиска Столичната община за избавяне на градския превоз. Данни за сериозното положение на бранша изнесоха общински съветници от ръководещото болшинство от ГЕРБ и Вътрешна македонска революционна организация. Високите цени на електрическата енергия и природния газ, както и пониженият брой пасажери поради пандемията са аргументите за настояването, показаха те на конференция в общината.

Необходимите суми за дофинансиране от държавния бюджет за 2022 година са 178 млн.лева плюс още 50 млн.лева като обезщетения за претърпените загуби през предходната година.

" В момента за публичния превоз в столицата страната дава 30 млн. лева, а Столичната община от личните си средства - 150 млн. лева Не е обикновено това съответствие в тази конюнктура. Държавата с всичките й запаси има огромни благоприятни условия да финансира, тъй като публичният превоз на София касае 1.4 млн.души, които живеят в града ", разяснява Карлос Контрера, ръководител на транспортната комисия на общинския съвет.

За 2022 година прогнозата за размера на сметката за ток на " Метрополитен " е за 32.1 млн.лева, до момента в който през 2020 година тя е била 12.4 млн. При електротранспорта покачването ще е с 20.3 млн.лева, а за автобусния - 32 млн.лева повече за природен газ.

" Търсим разговор, само че познаваме и други принадлежности, с изключение на договарянията, а точно митинга ", закани се Екатерина Йорданова от ГЕРБ, която е ръководител на комисията по интернационално съдействие и европрограми на Столичния общински съвет. Тя е и ръководител на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ и към този момент е имала среща с транспортния министър като чака разговорът да продължи.

В избрани интервали на пандемията е имало по 100 заболели водачи и 100 ватмани, само че градският превоз е траял да работи. " Ако се изчерпят разновидностите за разговор, ще бъдем принудени да изведем хората на улицата. Наложи ли се, ще се противопоставим ", предизвести и синдикалистът Иван Кирилов, ръководител на Федерацията на транспортните служащи към КТ " Подкрепа ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР