>Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера

...
>Държавна опера Бургасул. Климент Охридски N20 коментара за Държавна опера
Коментари Харесай

Последното произведение на Моцарт и творба на Малер ще звучат на Великденския концерт в Операта

> Държавна опера Бургасул. " Климент Охридски " N2

0 коментара за Държавна опера Бургас Събития в обекта:Великденски концерт19:00/05.04.2018Виж всички 4 събития в Държавна опера Бургас " Реквием “ на Моцарт и " Песни за мъртвите деца “ на Густав Малер ще бъдат изпълнени на сцената на Държавна опера – Бургас във " Великденски концерт “ на 5 април от 19 ч. Под диригентската палка на маестро Йордан Дафов ще излязат едни от най-известните солисти на бургаската опера – Андреана Николова, Йоана Железчева, Даниела Дякова, Любомир Тодоров и Костадин Мечков. Заедно с тях на сцената ще пее хорът на Държавна опера – Бургас.

Предвиденият в програмата " Реквием “ на Моцарт е последното произведение на гения. То е довършено след гибелта му от неговия възпитаник Франц Ксавиер Зюсмайер по молба на вдовицата на Моцарт Констанца. Произведението е поръчано в началото от любителя-музикант граф Франц декор Валсег като заупокойна меса във връзка годишнината от гибелта на брачната половинка му. Навикът на граф декор Валсег да показва поръчани на други композитори произведения като лични е работил демотивиращо на Моцарт, само че притиснат от потребността за пари той е приел поръчката. Междувременно е прекъсвал работата си, с цел да работи по други поръчки, до момента в който гибелта не го е повалила преди финала на " Реквием “-а. Притеснена да не би декор Валсег да изиска връщането на заплатения за композицията задатък, Констанца се обръща първо към ученика на брачна половинка си Йозеф Леополд Ейблер. Задачата обаче се оказва прекомерно тежка за него и след няколко отхвърли на други виенски композитори Зюсмайер се съгласява и приключва творбата по нотни мемоари на своя преподавател. Така " Реквием “-ът като комбинация се оказва оптимално близо до стила на Моцарт. Дълги години се смята, че цялата истинска партитура е написана от Волфганг Амадеус – легенда, усърдно поддържана от Констанца. След като години по-късно е открит истинският ръкопис на творбата, брачната половинка обществено признава ролята на Зюсмайер за довеждане докрай на творбата. Въпреки това " Реквием “ остава най-емблематичното произведение за творчеството на Моцарт.

Другата творба в концерта – " Песни за мъртвите деца “, е творба на един от най-великите европейци и композитори на симфонична музика Густав Малер. В историята на музиката той остава като един от новаторите, въпрееки въздействието си от традициите на класиците Хайдн, Моцарт, Бетовен, немската школа на Бах и от сантименталната музика на Шуберт, Шуман и Менделсон, като най-силно е въздействието от музиката на Вагнер. Въпреки славата си на симфоничен създател неговите кантатни произведения са световноизвестни. " Песни за мъртвите деца “ е измежду песенните цикли, изпълнявани най-често в пасхални концерти.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР