Държавите от Западните Балкани ще чуват все по-често политически послания

...
Държавите от Западните Балкани ще чуват все по-често политически послания
Коментари Харесай

Западните Балкани са дългосрочен приоритет, не само за председателството, обяви Захариева

Държавите от Западните Балкани ще чуват все по-често политически послания в поддръжка на своята европейска вероятност, само че България се стреми да прокара и на практика ограничения за хората в тези страни ". С тези думи заместител министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева очерта главния приоритет на идното Българско председателство на Съвета на Европейския съюз по време на взаимно съвещание на парламентарните комисии по европейски въпроси и надзор на европейските фондове и по външна политика.

Едва ли в миналото повече се е говорило за Западните Балкани, уточни вицепремиерът Захариева, която взе участие през днешния ден в взаимното съвещание на парламентарните комисии по външна политика и по европейските въпроси и надзор на европейските фондове. Захариева напомни, че висшият представител на Европейски Съюз по външните работи и сигурността Федерика Могерини е сложила района като един от петте целта на европейската дипломация за първи път от 12 години насам.

На съвещанието посланици и други дипломатически представители на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора в България показаха предприеманите стъпки и осъществяваните промени в страните си в устрема им към европейска интеграция.

Всеки един от вас знае и уточни, че страните са на друг стадий, сподели Захариева и означи, че не може да има отмалялост от промени, а предпочитание да бъдат осъществявани такива. Не пестим никакви старания, само че, несъмнено, не можем да създадем промените и да се приближим вместо вас. Можем да оказваме всякакво подпомагане - с експертна помощ, със препоръки, с политическа помощ, само че самите вие би трябвало да извършите промените, вашите държавни управления - на първо място поради вашите жители, уточни Захариева, представена от Българска телеграфна агенция.

Посланикът на Албания Киряко Курета счита, че посредством привличане на Западните Балкани може да се засилят опциите на Европейски Съюз за въздействие на интернационалната сцена.

Посланикът на Босна и Херцеговина Радомир Богданович уточни, че участието в Европейски Съюз е най-важният външнополитически приоритет и стратегическа цел на страната, а пътят към Европейски Съюз няма опция.

Представителят на посолството на Косово Делфин Плана сподели, че в никакъв случай председателството на Европейски Съюз не е било толкоз покрай района, което е от общ интерес.

Радваме се, че България поема европейското председателство, оценяваме, че тя слага като един от целите Западните Балкани, сподели македонският дипломат Марян Гьорчев, който уточни, че страната му е ангажирана с осъществяването на всички критерии, препоръчани от Европейска комисия.

Посланикът на Сърбия Владимир Чургус означи, че мястото на целия район е в Европейски Съюз и че Сърбия се стреми да влезе като равноправна членка, която е подготвена да почита и ползва всички съществуващи правила на Европейски Съюз.

Временно ръководещият посолството на Черна гора Мирсад Бибович уточни, че една от най-важните задания и цели на страната му е участието в Европейски Съюз.

След съвещанието Екатерина Захариева разяснява, че Западните Балкани са дълготраен приоритет на българската външна политика, който не се изчерпва и няма да завърши единствено с българското председателство на Съвета на Европейски Съюз. Заедно можем да реализираме доста, би трябвало да се извършат промените, само че би трябвало да има явен проект и за всяка една от страните. Всяка от тях е на друг стадий от своя европейски път, само че е доста значимо да работим за съгласуваност, за вероятност за младежите там, уточни външният министър.

Захариева, която към този момент посети пет от страните от Западните Балкани, отпътува на следващия ден за Косово, като разяснява, че задачите са да покажем освен на думи, само че и на процедура поддръжката ни за тези страни. В Косово Захариева ще има срещи с президента, с премиера, с вицепремиера и министър на външните работи. Ще се видя с всички тъкмо с концепцията да обсъждаме тяхната вероятност, уточни външният министър.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР