Държавите от вътрешността на ЕС ще са длъжни да вземат“

...
Държавите от вътрешността на ЕС ще са длъжни да вземат“
Коментари Харесай

Елена Йончева: Настоявам министърът на вътрешните работи на Австрия да отговори за мигрантите и България

Държавите от вътрешността на Европейски Съюз ще са длъжни да „ вземат “ от страните под мигрантски напън не по-малко от 30 000 мигранти, с цел да ги облекчат. Това планува правилник, част от новия Пакт за миграция, който беше контрактуван сред Европейския парламент и Съвета на 20 декември 2023 година Координатор на договарянията от името на Европейския парламент (ЕП) е евродепутатът Елена Йончева. Тя показа елементи от съглашението в предаването „ 120 минути “ на bTV. 

Реформата в действителност включва девет регламента, които уреждат разнообразни аспекти на ръководството на мигрантските потоци – по-стриктен надзор на границите, инспекция на документите, проучване на евентуални закани от тероризъм, взимане на отпечатъци, реакции при рецесии с несъразмерен напън, по-бърза обработка и преценка на молбите на търсещите леговище, работа с трети страни, подсилване на европейската Агенция за леговище и така нататък Сред тях е и така наречен механизъм за взаимност – преместването на мигрантите от страните по външните граници на Европейски Съюз към вътрешността на съюза, изясни Елена Йончева. Тя сподели, че по гледище на Съвета пактът ще влезе в действие до 24 месеца, откакто бъде подписан през април, макар настояването на Екологичен потенциал да е не по-късно от година. За това време страни като България, Италия, Испания, Гърция и Кипър ще разполагат с общ фонд от 2 милиарда евро, с цел да се приготвят за използването на новите правила. 

Дискусиите за смяна на Дъблинския правилник, който дефинира разпоредбите на политиката на Европейски Съюз за миграцията, не престават повече от 10 години. Не беше заслужено по отношение на България и другите страни на първа линия - да поемат натиска на мигрантите към съюза, сподели Елена Йончева. Тя координира договарянията по новия пакт от 2021 година и едвам на 20 декември 2023 година беше реализирана сделка сред Европейския парламент и страните членки. Не беше елементарно, даже се наложи диалозите по всички регламенти да се замразят до момента в който страните членки не се съгласят с механизма за взаимност, описа евродепутатът. 

Помолена да разяснява частичното влизане на България в Шенгенското пространство, Елена Йончева сподели, че това щеше да е добра договорка, в случай че имаше дата и за отпадането на сухопътните инспекции. Повече от 95% от комерсиалния оборот на страната ни с Европейски Съюз минава по суша, напомни тя. Събитията, които предстоят през 2024 година в Европа не допускат лесна сделка за това, уточни тя и изброи – председателството на Съвета на Европейски Съюз през годината първо ще е на Белгия, а по-късно на Унгария, за които разширението на Шенген не е приоритет. В средата на 2024 година ще се проведат европейски избори. Не е ясно и какъв ще съставът на Съвета, в който е допустимо да има представители на крайната десница, за която Шенген също не е измежду значимите тематики. 

Определянето на дата за приемането на България и Румъния и по суша в пространството за свободно придвижване е записано в тристранно изказване с Австрия - анекс към решението на Европейски Съюз за частичното влизане в Шенген от 29 декември 2023 година, само че под изискване.  В изказването Виена слага няколко условия, с които България и Румъния се съгласяват.За едното от тях тя се базира на настоящия Дъблински правилник, с цел да упорства България да одобри назад бежанци, които са регистрирани у нас, както изискват разпоредбите. Освен това трите страни се ангажират да се реагира по-бързо в тази процедура, да няма ограничаване на броя върнати бежанци за месец, да се вкара по-стриктен надзор на границата сред България и Румъния, и др. Какво получихме – засилен надзор по границата с Румъния. Това е противоположното на Шенген, разяснява евродепутатът пред bTV.

Юристи, експерти по европейско право, с които Елена Йончева се съветва, настояват, че изказването няма правнообвързваща стойност за България. Според интернационалното право сходни взаимни изказвания имат наложителен темперамент, в случай че са ясно написани, разяснява още тя.  Но съгласно европейското право „ изказване “ не е правнообвързващо.

Заради изявления в австрийски медии, позоваващи се на членове на държавното управление във Виена, че към България ще бъдат ориентирани назад 6 000 мигранти, още в първия работен ден на годината Елена Йончева изпрати публично питане до министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер. В него се упорства за обяснение по тази информация – дали в действителност има сходно съглашение със София за 6 000 души, за какъв интервал би трябвало да се върнат, както и пояснение какво постанова да се слагат спомагателни условия, откакто България прецизно съблюдава разпоредбите на Дъблин.

Пред bTV Елена Йончева разяснява и обстановката в Близкия Изток. Като зам.-председател на Делегацията на Екологичен потенциал за връзки с Израел тя получава постоянно информация и разбори за настоящата конюнктура в района. След нападението на „ Хамас “ против цивилно население на Израел на 7 октомври 2023 година, Израел отвърна като нападна бойците и структурите на палестинската организация в Ивицата Газа. 

Битката против „ Хамас “ може да е сполучлива в Газа, само че идеологията, поради която организацията съществува, не може да бъде унищожена, в случай че не се основат условия за това. След време ще се появи друга организация, с друго име, сподели евродепутатът. Един от пътищата за намиране на решение е основаването на две страни. Елена Йончева цитира изявление на съветника на някогашния министър на защитата на Израел доктор Ели Кармон, който на конференция на Международния институт за сигурност и съдействие в събота съобщи, че Катар е финансирала „ Хамас “ с 1,5 милиарда $, от които единствено на военното крило са отпуснати 700 млн. $, и това е станало със знанието на премиера Бенямин Нетаняху. Това споделят и други анализатори и политици в Израел, сподели Елена Йончева, която през октомври м.г. беше на посещаване там. Една от задачите е да се опълчи „ Хамас “ на Фатах – организацията на палестинците на Западния бряг.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал: https://www.socialistsanddemocrats.eu/

  
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР