Държавите от Европейския съюз са постигнали политическо споразумение за започване

...
Държавите от Европейския съюз са постигнали политическо споразумение за започване
Коментари Харесай

На фона на кризата, ЕС започва преговори с Албания и С.Македония


Държавите от Европейския съюз са постигнали политическо съглашение за започване на договарянията с Албания и Северна Македония за участие в Евросъюза. Това съобщи в Туитър еврокомисарят по въпросите на разширението Оливер Вархели.

„ От все сърце приветствам двете страни. Това [решение] изпраща мощен сигнал към Западните Балкани: Вашето бъдеще е в Европейски Съюз “, се споделя в известието, съобщи БГНЕС.

В рамките единствено на един месец районен съд Македония извърши стратегическите си цели, които ще подсигуряват нейната самостоятелност и непоклатимост. Страната стана пълновръстен член на НАТО и получи покана за започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Това стана с помощта на смяната, която бе осъществена през 2017 година и свалянето на властническия режим на Никола Груевски.
Договорът от 1-ви август 2017 година за другарство и добросъседство с България отвори пътя за деблокирането на евроатлантическата интеграция на районен съд Македония. 

„ Европейският съвет най-сетне съумя да отговори на упованията на страните от Западните Балкани и техните жители, които дълго чакаха нещо позитивно да се случи. Сега този акт е още по-значим. Не тъй като превъзмогнахме разочарованието от решението на Съвета през октомври, а тъй като Европа и света се намират в невиждано състояние. Зелената светлина за започване на договаряния за присъединение със Северна Македония и Албания демонстрира, че Европа може да взема решения в спешни моменти “, съобщи евродепутатът Илхан Кючюк.
Според българския евродепутат, който е непрекъснат докладчик на Екологичен потенциал за Северна Македония и деен последовател на процеса на разширение на Европейски Съюз, изключително за страните от Западните Балкани не можем да си позволим да изоставим района в този сериозен миг.
„ С сътрудници евродепутати се обърнахме към Европейската комисията да предложи ефикасни ограничения за подкрепяне на Западните Балкани в битката им с ковид. Доволен съм, че този въпрос също бе разискван на миналия Съвет, тъй като би трябвало да се вземат незабавни решения и да се даде финансиране за района. Трябва да се стремим да отговорим на опциите за филантропична и гражданска отбрана. Само тогава ще сме способни да преодолеем тази пандемия„, добави Кючюк.
В признатото решение на Съвета се показват изискванията, които двете страни би трябвало да изпълнят до свикването на по този начин наречените „ междуправителствени конференции “, с които формалното се започват договарянията. Също по този начин се подчертава и върху новата методология, по която преговорния развой би трябвало да бъде извършен. Според документа, разширението на Европейски Съюз ще бъде „ предмет на по-силно политическо ръководство, учредено на справедливи критерии и условия, както и на обратимост на целия развой “.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР