Държавите от ЕС ще разполагат с гъвкавост, за да определят

...
Държавите от ЕС ще разполагат с гъвкавост, за да определят
Коментари Харесай

Държавите от ЕС сами ще могат да определят мерките срещу енергийната криза

Държавите от Европейски Съюз ще разполагат с еластичност, с цел да дефинират сами ограниченията против енергийната рецесия. Това съобщи пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.

Тя означи, че предстои Европейската комисия да показа първичните изключителни ограничения против високите цени на силата, провокирани и от войната в Украйна.

Русия нагнетява напрежение на пазара на газ, което се отразява и на търговията с ток, означи еврокомисарят. По нейните думи измежду аргументите за нарасналата стойност на електричеството са също летните суши, довели до ограничение на производството на атомните електроцентрали. Симсон уточни, че тези събития водят до неустойчивост на финансовите пазари и оказват напън на европейското произвеждане. 

Европейска комисия ще предложи на следващия ден страните да вкарат наложителни ограничавания при използването на ток в най-натоварените часове, да понижат количествата употребен газ и да работят за ограничение на цените на силата. Държавите ще разполагат с еластичност при определянето на ограниченията по своя преценка, посочи Симсон. Тя добави, че комисията ще предложи ограничения за ограничение на облагите на производителите на сила, като разликите до пазарната стойност ще служат на страните да обезщетяват потребителите.

Въвеждането на таван на цените за съветския газ, внасян посредством тръбопроводи, може също да има въздействие на енергийния пазар, съобщи еврокомисарят. Симсон разясни, че преди сходна мярка да бъде въведена, остава още работа за оценка на въздействието й върху някои страни в Европейски Съюз. Трябва да се реши какви биха били последствията от ограничение на цената на газа в Европа въобще, добави еврокомирасят. Симсон заяви, че европейските газови складове са запълнени до 84 % от размера.

Чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на Съвета на Европейски Съюз заяви, че европейските енергийни министри ще заседават за повторно изключително този месец, с цел да може до края на септември да бъдат одобрени ограниченията, препоръчани от Европейска комисия. Целим да се реализира единодушие по първите изключителни ограничения до началото на отоплителния сезон, добави той.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР