Държавата ще плати 608 729 лв. на семейства, за чиито

...
Държавата ще плати 608 729 лв. на семейства, за чиито
Коментари Харесай

600 бона отиват за прецакани със забавачката семейства

Държавата ще заплати 608 729 лева на фамилии, за чиито деца не е обезпечено място в детска градина, реши кабинетът в оставка на съвещанието си през вчерашния ден, заяви държавната пресслужба. От тях 604 637 лева ще бъдат преведени на Столичната община, а 4092 лева - на община Пловдив.

С това решение на държавното управление се компенсират разноски за развъждане и образование на децата през май и юни 2022 година В началото на годината в столицата право на такова обезщетение са имали родителите на 820 деца, за месеците март и април броят им се е нараснал на 833, а през май и юни са били 848. В Пловдив ще се платят обезщетения за седем деца.

Законът за предучилищното и учебното обучение разрешава финансова помощ за деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са признати в детска градина заради липса тук-там.

Министерският съвет одобри и Постановление за установяване на реда и изискванията за даване на парите от държавния бюджет за компенсиране през 2022 година на разноските за развъждане неприети заради липса тук-там деца в яслите. Месечният размер на компенацията е 372 лева и подхожда на междинния месечен размер на издръжката на дете в общинските детски градини.

Над 56 млн. лева за детски ясли, градини и учебни заведения

Над 6 млн. лева за градеж на нови, както и за доизграждане и ремонт на съществуващи учебни заведения, детски ясли и градини утвърди още държавното управление. От парите ще се възползват 23 общини и две държавни професионални гимназии.

Правителството отпусна и 50 млн. лева за поправки в детски градини и учебни заведения. Парите ще бъдат употребявани предпочитано за ремонти на покриви и за енергоспестяващи ограничения. Ще бъдат финансирани общо 175 просветителни институции в 27 области в страната - 151 общински и държавни учебни заведения и 24 детски градини.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР