Държавата предвижда мярката 60/40 за запазване на заетостта да се

...
Държавата предвижда мярката 60/40 за запазване на заетостта да се
Коментари Харесай

Още 147 млн. лв. за мярката "60/40", за да продължи до края на май

Държавата планува мярката " 60/40 " за опазване на заетостта да се удължи до края на май. Това стана ясно на изключително онлайн съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие.

За задачата са нужни още 147 милиона лв.. Очаква се да бъдат непокътнати към 10 хиляди работни места.

Снимка: bTV

Предвижда се още хората в неплатен отпуск да имат право на отплата, за не повече от 60 дни за 2020 година и не повече от 90 дни за 2021 година

Снимка: bTV

По данни на Агенцията по заетостта, над 255 хиляди безработни са почнали работа от началото на епидемиологичната конюнктура.

Снимка: bTV

На този декор доста от бизнесите са затворени за следващ път през последната година. Такъв е казусът на фитнеса на Мария Димитрова в Шумен, който е затворен за трети път през последната година.

Сега обаче нареждането идва на локално равнище и не е ясно дали ще се опрат на поддръжка от страната, макар спада в приходите.

" Здравният министър би трябвало да вземе такова решение, само че към този момент няма такова. Отговорът на регионалния шеф беше: „ Съжаляваме, не можем да ви отворим и не можем да ви помогнем”, споделя собственичката.

За Мария работят 17 души.

„ Съществуваме с помощта на брачна половинка ни, който работи. Така се трансферираха нещата и отговорността, че ние няма да получим никаква помощ”, споделя Кремена Василева, чиновник във фитнеса.

На тристранното онлйан съвещание през днешния ден от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не получиха гаранция, че компаниите, затворени на локално равнище, дават отговор на изискванията за приемане на помощ.

" Независимо дали затварянето на обекти и бизнеси е станало на централно, или районно ниво, предприятията би трябвало да бъдат компенсирани”, сподели Васил Велев, ръководител на АИКБ.

Според отчет на Тристранната организация към Европейски Съюз Еurofound България е на последно място в Съюза по поддръжка против рецесията. Броят на заетите у нас е намалял с 5,6 % през второто тримесечие на 2020 година в съпоставяне със същия интервал на 2019 година

„ Локалните ограничавания няма да се отразят на изплащането на помощите, а поддръжката към предприятията ще продължи, както до момента, като ограниченията ще зависят от спада в оборота поради кризата”, обявиха от Министерството на стопанската система за bTV.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР