Държавата направи крачката към започване на финансиране на частните училища

...
Държавата направи крачката към започване на финансиране на частните училища
Коментари Харесай

Държавата започва финансиране на частните училища и детски градини

Държавата направи крачката към започване на финансиране на частните учебни заведения и детски градини. Документът, който ще направи това допустимо е подготвен и оповестен за разискване от Министерството на образованието. След приемането на Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и учебното обучение от Министерския съвет ще стартира и осъществяването ѝ.

Държавното финансиране ще бъде реалност от бюджетната 2018 година, а следствието от него ще са по-ниски такси в частните просветителни институции. Това следва от възбраната в наредбата частниците да вземат от родителите пари за нещо, което страната ще заплаща, а точно наложителната предучилищна подготовка (на 5- и 6-годишните) и самото образование по-късно. Държавата ще заплаща издръжката на същия принцип, по който това става в общинските и държавните учебни заведения - нормативно избрана сума за годишна прехрана, умножена по брой деца и, в случай че е належащо, съобразена с някои специфики.

Родителите ще заплащат " екстрите " - например за уроци по плуване или за бусчето, което взема и прибира детето им от учебно заведение, както и за ремонтите, които му обезпечават по-добри материални условия, за по-високо възнаграждение на учителите, за нова техника или за съоръжение на лаборатория, за зелено учебно заведение. Как ще се образува таксата ще написа в контракт сред родителя и училището/градината. Ще е ясно кое се заплаща от фамилния и кое - от държавния бюджет.

Ако се финансират от страната, частниците ще са длъжни да обезпечат и изцяло гратис образование за 20% от децата - най-успешно представилите се, с изявени гении или със специфични потребности, написа в проектодокумента. Конкретните условия ще се разгласяват на уеб страниците на училищата/градините.

Включването в системата на държавното финансиране през 2018 година ще стане с подаване на заявление до министъра до 20 дни след приемането на наребата и след инспекция на експертна комисия. Тя ще завърши работа в 30-дневен период и ще насочи предложение за включване или отвод до министъра на образованието, койт още има последната дума. Той ще приключва държавното финансиране, в случай че учебното заведение или градината спрат да извършват държавните условия, при искане от тяхна страна или закриване.

С държавните пари частниците няма да могат да финансират странични действия. Ако останат пари, те ще могат да бъдат трансферирани за идната година за същата активност. По същия метод събираните от родителите такси не могат да отиват за финансираното от държавния бюджет.

Контрол върху разходването на държавните пари ще упражняват районните ръководства на образованието и общините.

До 30 юни 2021 година министърът на образованието би трябвало да внесе в Министерски съвет план за акт за допълнение на този държавен учебен стандарт, обвързван с одобряване на методология за установяване на просветителните резултати на детските градини и учебните заведения за даване на средства за повишение на качеството на образованието, се споделя още в наредбата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР