Две бременни жени бяха спасени в Клиниката по акушерство и

...
Две бременни жени бяха спасени в Клиниката по акушерство и
Коментари Харесай

Спасиха две бременни жени с опасност за живота

Две бременни дами бяха избавени в Клиниката по акушерство и гинекология към УМБАЛ “Свети Георги ” ЕАД – Пловдив , оповестиха от лечебното заведение. Благодарение на бързата реакция на медици нските екипи, две бъдещи майки с тежка акушерска патология – руптура на матка та, са вън от заплаха.

Руптура та е скъсване на тъканите на матка та. Това затруднение може да бъде животозастрашаващо както за майката, по този начин и за бебето. По статистически данни се развива по време на раждане в едно на всеки 10 000 раждания. Едната от пациентките постъпва в клиниката в сериозно положение в осмия месец. Тя е поета от дежурния екип, воден от доктор Веселин Коларов, а осъществената незабавна интервенция избавя живота ѝ. При другата пациентка от Смолян, която постъпва в седмия месец, руптура та на матка та е била предшествана от прибързано отлепяне на плацентата и това е наложило незабавното родоразрешение от дежурния екип, управителен от доктор Илиян Траянов дружно с медици нския екип от КАИЛ.

Към момента и двете пациентки се възвръщат сполучливо и са в положително общо положение, под дейното наблюдаване и грижите на медици нския екип от родилното поделение на АГ клиниката. Лекарите описват, че и двете дами са с предишни раждания с цезарово сечение, което съгласно тях е главен рисков фактор за възникването на руптура та на матка та. ”Тази рядка акушерска патология през последните години все по-често се среща в клиничната процедура. Разбира се, че не би трябвало да подценяваме връзката с метода на родоразрешение. Тоест, колкото е по-висок процентът на раждането със секцио, толкоз по-често ще се срещаме с този проблем. Руптура та на матка та е обвързвана с висока заболеваемост и смъртност както за майката, по този начин и за плода и новороденото. Радваме се, че нашият екип реагира навреме и резервира живота на двете дами ”, разяснява началникът на Клиниката по акушерство и гинекология проф. доктор Екатерина Учикова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР