Държавата изтегли нов дълг от половин милиард лева от Вътрешния

...
Държавата изтегли нов дълг от половин милиард лева от Вътрешния
Коментари Харесай

Държавата изтегли нов дълг

Държавата изтегли нов дълг от половин милиард лв. от Вътрешния пазар. С това общата задлъжнялост на страната доближава 3,8 милиарда лева при предел за годината от 4,5 милиарда лева

„ Пред новите депутати стоят две значими задания – сформиране на държавно управление въз основата на стабилно парламентарно болшинство и приемане на държавен бюджет”, уточни президентът Румен Радев.

Ще съумеят ли депутатите да одобрят бюджета за по-малко от месец? Историята помни и сходни разновидности, споделят специалисти.

„ Опитът демонстрира, че той може да бъде извървян за малко над месец. Така че не е невероятно, в случай че се забърза свикването на новото Народно заседание, да имаме признат бюджет до 31 декември. Но това е много на ръба”, изясни икономистът Лъчезар Богаданов.

За да се гласоподава, обаче първо би трябвало да се внесе план от Министерския съвет. Такъв към момента няма. Възможен е и различен сюжет – страната да стартира годината със остарелия бюджет.

„ С други думи януари 2022 година, би трябвало да харчим, колкото януари 2021. На процедура не може да се подхващат някакви нови по-съществени нови политики – в обществена сфера, вложения, огромни промени не могат да се правят”, сподели още Богаданов.

Законът за обществените финанси слага и ограничавания. Старият бюджет може да се ползва не повече от три месеца.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР