Държавата има ангажимент към това държавните й заводи да работят.

...
Държавата има ангажимент към това държавните й заводи да работят.
Коментари Харесай

Министърът на икономиката или икономиката са приоритет на управлението

Държавата има ангажимент към това държавните й фабрики да работят. Държавата има ангажимент към това държавната " Кинтекс " – 100% държавен търговец на военна техника, да работи за държавните фабрики, и в случай че им е цялостен потенциалът, да оказва помощ и на частните – няма неприятно.
Бойко Борисов, министър ръководител на Република България, 18 септември 2017г., bTV, " Тази заран "

Това изказване е неуместно по доста аргументи. Държавата има ангажимент да подсигурява правовия ред и справедливостта, равните шансове пред всички субекти, без значение частни или държавни. Доколкото знам България към момента се води демократична страна с пазарна стопанска система. Може би Борисов го е не запомнил. Понякога, когато си на власт, не е неприятно да си припомняш Конституцията:

" Чл. 19.
(1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска самодейност.
(2) Законът основава и подсигурява на всички жители и юридически лица идентични правни условия за стопанска активност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и пази потребителя. "

На всички. Никъде Конституцията не споделя, че държавните са с преимущество.

Изказването на Борисов, че се интересува единствено за добруването на държавните сдружения е даже по-нелепо, поради претенциите ръководството му да е дясно. Дясното предизвиква частните бизнесмени, лимитира намесата на институциите в стопанската система и не позволява страната да заема страна в частни взаимоотношения. Което по никакъв метод не можем да кажем за проблема с " Дунарит ".

В същото изявление Борисов споделя и друго " Аз знам какво ми е споделил министърът, и какви инструкции съм дал на министъра – да се махнат медиаторите, да работят държавните предприятия, държавната комерсиална организация " Кинтекс " да си е на мястото.. "

Явно министърът го е послушал. Водейки персоналната си борба с " Емко ",

Караниколов към този момент е сложил
цялата оръжейна промишленост пред сериозен риск


А с непремерените си обществени изяви, той е на път да отстрани най-големия медиатор – държавния " Кинтекс ".

На интернационалния пазар " Кинтекс " е синоним за уместност и качество. Само с няколко свои дейности министърът на стопанската система ликвидира това дългогодишно изпитание.

Първо скапе контракта сред " Емко " и " Кинтекс " за поръчката на индийското министерство на защитата по един абсурден метод (Бел. Ред. - Караниколов твърди, че не е той, а това е деяние на " Кинтекс ", само че той й е принципал). После трансферира осъществяването на същата тази поръчка на " ВМЗ Сопот ", който няма софтуерния потенциал да я извърши (или най-малко, не в тези къси срокове). Така Караниколов слага държавния ни медиатор в обстановката на сръбския Yugoimport. Преди към 15 години сръбският еквивалент на " Кинтекс ", Yugoimport, изпадна в сходна обстановка и не съумя да извърши контракта си с индийското министерство на защитата. Като резултат Yugoimport от този момент не може да се върне на този пазар.

Оръжейният бизнес е мощно сензитивен. Всяко съмнение в сигурността на качеството и доставките води до загуба на доверие, градено с години, а оттова и на позиции и пазари.

" Чл. 7, Конституция на Република България
Държавата дава отговор за вреди, породени от противозаконни актове или дейности на нейни органи и длъжностни лица "

Но министър Караниколов не се лимитира. На 20 септември, сряда, той дава следващата си безумна конференция. На която се оплете още повече. Обясни, че договорът сред " Емко " и " Кинтекс " е преустановен, защото " Емко " е с лишен лиценз за импорт и експорт, само че има за произвеждане. Обаче няма пояснение за какво, когато експортьор е " Кинтекс ", а " Емко " единствено производител, държавните институции не разрешават процедурата по експорт да завърши. Липсва и отговор на въпроса за какво, откакто " Емко " са упрекнати в пропуски в производството и съхранението на муниции, то бива лишен лицензът за импорт и експорт, а друг за произвеждане. Обяснение може да се откри единствено в безумната, незаконна и противоконституционна битка на Караниколов за " Дунарит ", чийто притежател претендира да е " Емко ".

Спира се реализация на към този момент подготвена продукция, създадена от българска компания с постоянен лиценз за произвеждане с платени налози, осигуровки, заплати. И това, с цел да може вероятно още някой да създаде от същото.

В същия ден Караниколов разгласи, че дава " Кинтекс " на прокуратурата, тъй като съгласно него държавният медиатор не търсел предложения от " Дунарит " и " ВМЗ Сопот " и по този начин получавал повишени цени с към 5-10%. Караниколов би трябвало да престане да се изживява като съдник от последна инстанция и да раздава присъди.

Дори " Кинтекс " да е нарушил разпоредбите, това не потвърждава изказванието на Караниколов, че е получил по-високи цени (възлагането на поръчки и търсенето на предложения за тях, зависи от индустриалния потенциал на предприятията, наличните количества материали, периодите за осъществяване към оня момент). За такава констатация е необходим изчерпателен разбор на способените органи. Изхождайки от динамичността на събитията излиза наяве, че министърът не е имал нито нужното време да го извърши, нужната компетентност няма да разясня.

За следващ път в последните месеци на българската оръжейна промишленост се споделя " Внимавайте, че може да сте идващите ". На сътрудниците ни се дава сигнал, че ние сме несигурни и нелоялни, тъй като на министъра му се е доиграло на преразпределение.

А на съперниците ни се оповестява
– избавям ви терена


вземете тези пазари, за които българските компании са се борили и доказвали десетилетия.

Пак на тази конференция на няколко пъти Караниколов даде да се разбере, че поръчката на индийското министерство на защитата може да бъде изпълнена от " ВМЗ Сопот " и, забележете, " Дунарит ". Същият " Дунарит ", който първо спасяваше, след това, дружно с премиера, твърдеше, че всичко му е наред и никой не го закача, с цел да се окаже последно, че още веднъж има опит страната да го придобие по неразбираем метод. Отново извинението е КТБ, и още веднъж се показва " Авионамс " като позитивния образец какъв брой добър собственик е страната. Но не е.

" Авионамс ", както и " ВМЗ Сопот " се развиват макар министъра и държавното управление. Увеличаващите се военни спорове в света, подвигат оборота и облагата на предприятията от отбранителната промишленост, включително и на българските държавни фабрики. Не би трябвало да забравяме, че единствено преди няколко години имаше систематични проблеми с изплащането на заплатите, обезпечаването на производството и сигурността на работните места.

 Министър Емил Караниколов
© Надежда Чипева, Капитал

Министър Емил Караниколов

И защото очевидно не му беше задоволително, в неделя Караниколов затъна тотално в лъжите си. Министърът твърди, че създадената от " Емко " продукция, може да бъде продадена на вътрешния пазар, само че на " Кинтекс " е разпоредено да скапе контракта си с " Емко " и да подписа нов подобен с " ВМЗ Сопот ". Отново остава неразбираемо за какво, когато има подготвена продукция, освен това утвърдена от купувача, от която " Кинтекс " може да се възползва, слагаме на риск договорката, като я даваме на ВМЗ, за което е повече от несъмнено, че няма индустриалния потенциал да я извърши в период.

Да не приказваме, че в обясненията си за цесиите на КТБ, в които " Дунарит " е съществена тематика, министърът на стопанската система дефинитивно втрещи всички. Караниколов твърди, че Държавата се е намесила и изкупила дълга от " Виафот ", с цел да не го направи някой различен, чужд, а парите отивали в масата на несъстоятелността на КТБ и от тях ще се възползват единствено кредиторите. А за какво комфортно пропусна, че КТБ ще удовлетвори вземането на " Виафот " с активи на банката.

И в този момент да се обърна непосредствено към министъра - в случай че не се бяхте намесили и синдиците спечелеха делото против същата цесия, която признахте с изкупуването на задълженията, Държавата, в лицето на синдиците на КТБ щеше да получи 50 млн. от " Дунарит " (имайки поради финансовото положение на дружеството), а " Виафот " да се наредят на опашката на кредиторите с 50 млн. Колко от тях щяха да получат, зависи от събираемостта на вземанията.

Премиерът, откакто мълча седмици за обстановката в оръжейния отрасъл, в този момент интензивно се включва в бъркотията. На публичното внимание бе показана част от стенограмата от последното съвещание на държавното управление. В няколко реда Борисов дава разпореждане на Караниколов процедурата за връщането на лиценза на " Емко " за импорт и експорт да бъде ускорена, без още веднъж да стане ясно, за какво при лишен лиценз за импорт и експорт на " Емко ", " Кинтекс " не може да изнесе продукцията. В същото време акцентира какъв брой е угрижен за работните места и сигурността на хората от предприятието, създавайки заслон на тежки нарушавания и корист с власт.

И министър председателят, и министърът показват непросветеност и непознаване
на спецификите на оръжейната промишленост


С дейностите и говоренето си нанасят тежки удари върху доверието в сектора. Като резултат ще извадят от интернационалните пазари огромни български предприятия, в миг, в който промишлеността бележи напредък, а бюджетите за въоръжаване по целия свят нарастват.

В понеделник министър председателят приказва за запазването на " десетките ", работещи в " Кинтекс ", в сряда министърът му заплаши десетки хиляди, заети в оръжейния отрасъл.

Първоначалното безвластие, в нарушаване на националния интерес, да бъде добит " Дунарит " по противоконституционен метод, в този момент към този момент се изражда в нещо чудовищно, което може затрие десетилетни старания на цялостен бранш от стопанската система ни. Сектор, печеливш и разрастващ се.

Неадекватните решения на Караниколов, влизането му в персонална борба с едно частно сдружение и саботажът против " Кинтекс ", ще костват прекомерно скъпо и на премиера, и на ръководещата коалиция.

В думите им се прокрадва суматоха, подозрение, че са отишли прекомерно надалеч. Във въздуха се носи чувство за боязън. В положителния случай – боязън от справедливия яд на хората работещи в " Емко " и " Дунарит ". В неприятния – боязън от външни фактори, което съставлява директна опасност за националната сигурност.

Какви са претекстовете на Караниколов да работи толкоз безконтролно – няма по какъв начин да знаем сигурно, в случай че той не благоволи да ги показа. Обаче мотивите да му бъде желана и взета оставката са кристално ясни. С некомпетентните си или умишлени дейности, министърът на стопанската система е на път да извърши нещо, което никой до момента не е съумял – да извади българската оръжейна промишленост от най-големите й пазари. Като по този метод лиши хиляди от работата им, а страната от доходи.

Крайно време е министър председателят да реши – българският министър на стопанската система или българската стопанска система са приоритет на ръководството.

Стоил Яков е ръководител на борда на ТЕРЕМ АД в интервала 2015 година – 2016 година През 2016 приключва специализация " Тероризъм и контратероризъм " в Университета в Джорджтаун, Съединени американски щати, както и " Войната в Близкия Изток " в Бостънския университет
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР