Държавата е длъжна да защити гражданите от тази тревожна ситуация,

...
Държавата е длъжна да защити гражданите от тази тревожна ситуация,
Коментари Харесай

Мая Манолова: Държавата да защити собствениците на коли, арестувани в Гърция за трафик на хора

" Държавата е длъжна да отбрани жителите от тази тревожна обстановка, в която почтени хора са подведени под отговорност и ги грози затвор. Защото изначалната причина е пропуск в българското законодателство, което дава опция да се трансферира колата, само че със остарелия ваучър новият притежател да кара безкрайно време. " Това сподели омбудсманът Мая Манолова в коментар за случаите, в които някогашни притежатели на коли са подсъдими в Гърция за трафик на хора.
По думите на Манолова " първият проблем е с българското законодателство, което дава опция да се кара с непознат ваучър. По мое гледище през предходната година изпратих съответни рекомендации към Министерство на вътрешните работи и към този момент е основана осведомителна система – има връзка сред нотариусите и КАТ. Сега в КАТ неотложно се отразява промяната на собствеността и има 1-месечен период да се смени талона, само че в случаите, когато това не се направи, няма кой да го накара да се направи. "
Манолова е безапелационна, че " има потребност от смяна в законодателството тъй че да има солени санкции за тези, които не са трансферирали собствеността на автомобила.
" В момента Министерство на вътрешните работи има цялостна информация за всички случаи след 1 януари 2018. Може да се задейства Министерство на вътрешните работи и да наложи съответните наказания, тъй като тези които не са изпълнили закона основават предпоставки за сходни случаи. "
" Втория проблем е не по-малък. Това е обстановка, при която гръцките правосъдни орани не признават българските публични документи. Според гръцкото законодателство отговорност носи и притежателя на автомобила и те вземат решение, че лицето, изписано върху талона на автомобила, е притежателят. Гръцките управляващи отхвърлят да одобряват каквито и да било доказателства за промяна на собствеността, даже и контракт за покупко-продажба ", добави още Манолова в изявление за bTV.
По думи ѝ някои наши сънародници имат присъда на втора инстанция от 17 години, има 70-годишен човек в ареста .
" Тук зървам преднамерено отношение, тъй като какво значи да откажеш да признаеш формален документ? Освен това има контракт сред България и Гърция за правна помощ и там е казано, че двете страни са длъжни да признават публични документи в това число и частни такива, в това число и без заверка. ", сподели още омбудсманът.
" Ангажимент на институциите е да защитят българските жители. Външно министерство би трябвало да поведе тази борба, би трябвало да се направи среща на най-високо равнище. Министър Захариева се ангажира да провежда консулски съвещания. Аз също ще изпратя мой специалист и декларирам, че в случай че гръцката не се съобрази с контракта за правна помощ ще сезирам европейските институции за несъблюдение от страна на гръцката страна на съществени отговорности. Проблемът в действителност е доста сериозен ", разяснява още Манолова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР