Държавата да плаща ваксините срещу грип за желаещите да се

...
Държавата да плаща ваксините срещу грип за желаещите да се
Коментари Харесай

Предложение: Държавата да плаща ваксините срещу грип

Държавата да заплаща имунизациите против грип за искащите да се ваксинират. Това предлага държавният основен контрольор доктор Ангел Кунчев. Идеята е първоначално да се покриват имунизациите за хора над 65-годишна възраст.

Оказва се, че сме единствената страна в Европа и на Балканския полуостров, в която хората си заплащат имунизацията против грип. До края на годината следва имунизационният календар да бъде изменен, като от него ще бъде отстранена реимунизацията против туберкулоза, която се прави на 11-годишна възраст.

Всеки зимен сезон към 5000 души у нас умират поради грип, осведоми Кунчев по време на конференция през вчерашния ден, съобщи " Дарик ".

" Трудно е да се прави статистика какъв брой хора си отиват всяка година от грип и по наблюдения на Центъра по заразни и паразитни заболявания, изкарахме, че за сред 2500 и 3000 души. Сега, не знам за какво, само че ДАНС се е заела да изследва въпроса и те показват цифрата 5000 души. Всеки сезон февруари-март 5000 възрастни хора в България си отиват поради грип ", сподели той.

" Целта ни е за противогрипната ваксина за някои групи от популацията да бъде незадължителна, само че за този, който желае, страната да покрива цената на имунизацията. Останахме единствената страна освен в Европа, ами и на Балканите, която не го прави ", сподели Кунчев и добави, че страната ни не може да си разреши повече да не дава пари на искащите тази ваксина.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР