ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното

...
ДАНС отне достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното
Коментари Харесай

Отнеха достъпа до секретни данни на зам.-шеф на Бюрото за СРС

ДАНС лиши достъпа до класифицирана информация на зам.-председателя на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (СРС) Георги Гатев, заяви " Медиапул ". Решението на ДАНС значи на процедура освобождение на Гатев от позицията, защото достъпът до класифицирана информация за заемането й е наложителен.

Мотивът на ДАНС е, че Гатев е обезсърчителен и не може да пази информация.

Той обаче ще апелира пред Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), а по-късно и пред тричленен състав на Върховния административен съд. Решението на съда ще е дефинитивно. Жалбата обаче не стопира осъществяването на решението.

Атаката против Георги Гатев бе стартирана преди три дни, когато от прокуратура оповестиха, че са поискали от ДАНС лишаване на достъпа му до класифицирана информация поради срещи с подсъдими и обвинени. Те желали от него подпомагане за подаване на заявление за инспекция дали са били подслушвани или следени от управляващите, твърди обвиняването.

Единият е варненският арбитър Светлозар Георгиев, който гледа делото за рекет против Веселин Марешки. Другият е плевенският прокурор Димитър Захариев, който бе задържан в правосъдна зала. Третият е пловдивският прокурор Росен Каменов, който бе махленски в лобиране за обвинени за данъчни закононарушения.

Гатев не отхвърля за срещите, само че твърди, че най-нормалното нещо е членовете на бюрото за СРС да се срещат с обвинени и подсъдими. Той подсети, че бюрото прави инспекции най-вече по молби на лица, които са били обвинени или подсъдими.

" В кой различен случай е излизала информация за преписки сред прокуратурата и ДАНС? ", попита Гатев, представен от " Правен свят ". И контра нападна обвинителите си: " Ако аз съм обезсърчителен във връзка с запазването на тайната, а от бюрото в никакъв случай не е излизала информация за това кой е подал заявление за инспекция, от кое място излезе информацията в медиите за тези лица, подали заявки? ".

Ако достъпът му до класифицирана информация бъде лишен дефинитивно, той ще би трябвало да напусне поста, защото разрешението за достъп до класифицирана информация е условие за заемане на длъжността, а неналичието му е причина за предварително преустановяване на мандата. Това решение обаче се взема от Народното събрание, което го е избрало за зам.-председател на бюрото.

Гатев влезе във Висш съдебен съвет и Националното бюро за надзор на СРС с поддръжката на Движение за права и свободи.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР