Дано ми Бог даде тук аз да доживея последните си

...
Дано ми Бог даде тук аз да доживея последните си
Коментари Харесай

Италиански дни: Разходка с лодка по езерото Комо


„ Дано ми Бог даде тук аз да доживея последните си дни, надалеч от роден край... ”

 

Това е изписано на паметната плоча на огромния ни стихотворец Пенчо Славейков на стената на дома му в Брунате, селце по хълмовете на езерото Комо. Бог чува и дава отговор на това му предпочитание по един блажен метод. Славейков е загаснал безшумно в една вила наоколо – Bellavista, вилата с красивата панорама.

Езерото Комо е може би най-красивото място, което съм виждала в Италия. И знам за какво е по този начин, знам тъкмо какво ме впечатлява там – красиви гледки има на всички места, само че тук едни други хора от едни други времена са изразявали суетата си, възприемайки природата като артистично създание. Самите вили, които обрамчват крайбрежието на езерото, не са обилни дворци – нито градежът с камък, а минимум пък застрояването е било приоритет. Аристократите, кардиналите и богаташите, които са строили, като че ли са се стремили към обединение с това създание – езерото и зелените му хълмове. Доказателството за това намирам в градините и парковете, в които невидими маниакално подострени ножици и изобретателна мисъл са се намесили на всеки сантиметър към вилите със съзнанието, че колкото и да се стараят, единственото, което могат да създадат, е да се опитат да загладят ръбовете сред своето създание и божието. А това е моето определение за аристократизъм.



Разбира се, всеки претърпява местата, които посещава, по собствен личен персонален метод и няма никаква гаранция, че в случай че отидете на езерото Комо, ще видите и усетите същото, което и аз. На един му е топло, на различен сандвичът му е леден, трети се задъхва по хълмовете, а четвърти просто е в неправилната компания. Но мога да се опитам да ви оказа помощ да застанете на моя страна.

Езерото Комо е ледниково и има доста странна форма на обърнатa писмен знак „ V ” с удължена заострена част. Общата му повърхност е 146 кв. км. Казвам го, тъй като е невероятно за един ден да се види кой знае какво. За да разберете за какво назовават езерото Комо „ най-красивото езеро в света ”, би трябвало да се опитате да усетите точно смесването на аристократичната среда с естествената и оня микроклимат, който прави Комо и до ден сегашен едно извънредно място, привличащо и аристократи, и елементарни милионери като предприемачи и холивудски звезди да вземем за пример.

Ако имате малко повече време, ви предлагам да видите две от вилите откъм брега, а останалите – откъм самото езеро. Затова разходка с лодка е най-качественото прекарване, което можете да си подарите.



Вила „ Карлота ” е известнa с сбирките художествено изкуство и голямата ботаническа градина по хълма над нея. Градината е в бароков жанр и е забележителна със своите 150 типа азалии и рододендрони. Дори да не улучите интервал на цялостния им разцвет, в градините могат да се видят стотици други растителни типове – тропически, големи камелии, палми, кедри, градина с бамбук и така нататък Над вилата пък са накацали къщи, а пред нея се разкрива една от най-красивите гледки към необятната част на езерото и екслузивния полуостров Беладжо, над който на хоризонта се виждат скалистите скатове на Гринье.



Вила „ Балбианело ” има любопитна история. Целият полуостров (Лаведо), до носа на който се намира вилата, през 1787 година е закупен от кардинал Анджело Мария Дурини (с пари на църквата, схваща се). Дотогава там е имало францискански манастир. След него вилата наследява племенникът му, а след още няколко притежатели тя е изоставена за 30 години, до момента в който американецът Бътлър Армс не я купува. Той реновира обилния интериор и луксозните градини към нея. Пътят до вилата минава през терените на кардинала – непокътнати гори и буйна растителност. Днес вилата е музей, благосъстоятелност на фондация, занимаваща се със предпазване на обекти от културно завещание. Tук са снимани и подиуми от много филми (като втория епизод на „ Междузвездни войни ” например).



Качването на лодка за разходка е обикновено. За нашата отидохме до Менаджо т.е. откъм по-широката част на езерото. Времетраенето е въпрос на благоприятни условия, само че персонално аз мисля, че един час е доста малко. За два часа се вижда към половината на едното рамо на езерото. Момчетата, които дават лодки чартърен на самата алея край езерото, срещат и с целесъобразен маршут, тъй че да не се пропуснат главните вили по рамото от страната на Менаджо, които са и най-известните: Villa La Gaeta (тук и във вила Balbianello са снимани подиуми от „ Джеймс Бонд: Казино Роял ”), Villa Carlotta, Villa Balbianello, остров Комачина, Villa Melzi в Беладжо (която също е известна с прелестните си градини, по тази причина, в случай че можете, я посетете), Villa Serbelloni (собственост на Рокфелер), Villa Oleandra (собственост на Джордж Клуни, може да се види единствено откъм водата), Villa D’Este (днес луксозен петзвезден хотел), а в дъното на този ръкав е Villa Olmo, луксозна неокласическа вила, отворена за визити. 

Времето на лодката минава извънредно бързо! Накрая, когато слезете от нея, просто поседнете на някое кафене край брега – в случай че сте разбрали езерото Комо, ще си обещаете да се върнете отново.  

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР