Данните за икономическото развитие на страната ни през последното тримесечие

...
Данните за икономическото развитие на страната ни през последното тримесечие
Коментари Харесай

Какъв ще е икономическият ръст на България за 2023 година - прогнозата на ОББ

Данните за икономическото развиване на страната ни през последното тримесечие на годината са по-добри от предварителните упования. Това, а и освен, дава съображение на ОББ да увеличи прогнозата си растежа на брутния вътрешен артикул (БВП) на страната ни, стана ясно от известие на банката.

" Динамиката на Брутният вътрешен продукт на страната през последното тримесечие на 2022 година и протичащото се през първите три месеца на тази година дават съображение да повишим прогнозата си за Брутният вътрешен продукт за 2023 година от 0,7% на 1,5%, оставайки релативно консервативни, поради съществуващите опасности ", показва основният икономист на ОББ Емил Калчев.

Анализът е на основата на динамичността на брутния вътрешен артикул (БВП) за четвъртото тримесечие и цялата 2022 година, на фона на висока инфлация и стабилен растеж на работната заплата, както и въз основа на наличните стопански данни все още.
 Какъв ще е растежът на стопанските системи на Съединени американски щати, Китай и Япония през 2023 година
Какъв ще е растежът на трите най-големи стопански системи в света през 2023 година

Прогнозата на Организация на обединените нации

Анализаторите на банката регистрират, че съгласно предварителните данни на Национален статистически институт, през четвъртото тримесечие на 2022 година растежът на Брутният вътрешен продукт доближи 2,6%, до момента в който за цялата година той е 3,4%, което в сложните условия в района и страната, може да се счита за доста положително достижение.

" Очаквано, през четвъртото тримесечие растежът на Брутният вътрешен продукт се движеше от потреблението, чийто максимален елемент - потреблението на семействата, в съревнование с инфлацията, набъбна в действително изражение с големите 6,9%. Тази динамичност естествено корелираше с годишното нарастване при вноса с 8,5%, само че позитивното е, че това нарастване още веднъж беше по-бавно от повишаването на износа - с 9,4% през тримесечието.

На този декор вложенията обърнаха посоката си, нараствайки с 2,4%, за пръв път от четвъртото тримесечие на 2020 година насам . От своя страна, запасите за второ следващо тримесечие се свиваха, което също бе позитивен сигнал ", разяснява въпроса основният икономист на ОББ.
 Икономисти: Европа избегна енергийната рецесия, само че се появиха други опасности
Икономисти: Европа избегна енергийната рецесия, само че се появиха други опасности

Ролята на ЕЦБ

Очаквано през четвъртото тримесечие на 2022 година междинната работна заплата продължи да нараства - с 16,2% по отношение на четвъртото тримесечие на миналата година. Нещо повече, това се случи и с темпа на инфлацията - с 13,6% средногодишно, при 13,5% междинна инфлация за годината.

По думите на Калчев, " в това отношение България е изключение измежду множеството страни от Европейски Съюз - там заплатите растяха по-бавно от инфлацията, и надлежно по-слабо в допълнение я подхранваха, наред с логиката на психиката на семействата за повече ползване и отсроченият растеж на лихвите ".

Инфлацията у нас въпреки всичко понижа още веднъж през януари - от 14,3% към декември на 14,1% (спрямо януари 2022 г.), за четвърти следващ месец. За разлика от еврозоната този развой у нас обече е много по-бавен. Положително в тази ситуация е, че за пръв път от доста време насам спадна и базовата инфлация (без храни и горива) - от 13,9% през декември, на 13,5% през януари, означават от ОББ.
 Кои райони в света ще имат най-голям стопански растеж, съгласно немски специалисти
Кои райони в света ще имат най-голям стопански растеж, съгласно немски специалисти

Европа изостава по растеж на БВП
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР