Данните на БНБ показват, че до юли трезорите са събрали

...
Данните на БНБ показват, че до юли трезорите са събрали
Коментари Харесай

Приходите от лихви падат, трезорите събират повече такси

Данните на Българска народна банка демонстрират, че до юли трезорите са събрали с близо 9% повече за услугите си в сравнение с през същия интервал на предходната година.

Приходите им от лихви обаче падат. Въпреки че се отпускат повече заеми, поради по-ниските лихви

Трезорите са събрали 157 милиона лв. по-малко от лихви по отношение на предходната година. Продължават обаче да порастват приходите им от такси и комисионни - до юли са събрали 655 милиона лв. или с 55 милиона повече от предходната година по това време.

Почти всяка седмица Стефан Колев тегли от заплата си на банкомат. Когато устройството не е на банката, издала картата това му коства по 1 лев.

Опитва да се да следи какъв брой му костват банковите услуги и счита, че в последните години заплаща доста повече. „ Сравнявайки с отпреди 5 или 10 години нарастването е близо двойно на таксите за обслужване на банковите сметки”, счита той.

Наблюденията му съответстват с тези на анализаторите. В последните месеци приходите от такси на някои банки порастват не толкоз, тъй като са увеличени, а поради множеството осъществени услуги.

„ Не бих могъл да кажа, че има всеобщо повишение на такси, несъмнено такива има. Не е навсякъде, само че въпреки всичко се мисли в тази посока”, разяснява анализаторът Иван Стойков.

Истинската облага на банките обаче идва от ниските лихви по депозитите, които паднаха доста по-бързо от тези по-кредитите. Заемите у нас остават доста по-скъпи от тези в еврозоната. При всеобщите потребителски заеми в лв. у нас лихвите са с 3 на 100 по-високи. При жилищните разликата остава съвсем двойна. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР