Дания изглежда е намерила успешната рецепта за справяне с банковите

...
Дания изглежда е намерила успешната рецепта за справяне с банковите
Коментари Харесай

Без пари в брой: защо вече не никой не обира банки в Дания


Дания наподобява е намерила сполучливата рецепта за справяне с банковите кражби и разбиването на банкомати: в скандинавската страна към този момент съвсем няма заплащания в брой, а банките надлежно не държат кешови наличия.

От години заплащанията в брой губят занчение в Дания, а банките съвсем не държат наличия

За първи път изпрати една година без нито едно въоръжено нахлуване в банка. Докато през 2000 година в страната е имало 221 банкови кражби, които през 2017 са спаднали до под 10, предходната 2022 година е първата в страната без нито един подобен случай, оповестиха от банковото съдружие Finansforbundet, представено от „ Тагесшау ".

Почти без ресурси от пари в брой
Редакцията предлага
Най-вероятно това се дължи главно на обстоятелството, че банките в Дания последователно преустановяват. От години в скандинавската страна парите кеш губят значение и в всекидневието на хората те съвсем към този момент не играят никаква роля. А пандемията от ковид единствено в допълнение форсира този развой.

Ще рече, че банките в страната към този момент съвсем не разполагат с пари в брой във филиалите си. По данни на датската Централна банка, през 2021 година са съставлявали единствено 12 % от всички преводи, откакто през 2017-а техният дял е бил 23 %.

Спират и нападенията против банкомати

Временно нарушителите се бяха преориентирали от банкови клонове към набези против банкомати, споделят от банковия съюз Finans Danmark. Така да вземем за пример през 2016 година, когато е регистриран пик на този тип престъпност, в страната е имало 18 набези против банкомати. Но засилената защита и усъвършенстваната отбрана на банкнотите в това време е свела до нула тези набези. Сега тази активност е пренесена напълно в интернет.

23 август 1973, Стокхолм: банкови чиновници са взити за заложници след несполучлив опит за грабеж в Kreditbanken

Скандинавските страни, и по-специално шведската столица Стокхолм, са известни с въоръжените банкови. Така да вземем за пример през август 1973 година, след несполучливо въоръжено нахлуване в банков клон, държа в продължение на дни четирима банкови чиновници, които беше взел за заложници. След освобождението им никой от тях не посмя да свидетелства против причинителя – феномен, който и до през днешния ден назоваваме „ синдромът от Стокхолм ".

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР