Даниела Петкова - производител на брашно и собственик на мелница,

...
Даниела Петкова - производител на брашно и собственик на мелница,
Коментари Харесай

Даниела Петкова: Изготвянето на трайни цени на брашното е едно от най-трудните неща към момента

Даниела Петкова - производител на брашно и притежател на мелница, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Днес в ефира на " Фокус “ си приказваме за провокациите, пред които са изправени производителите на брашно. Темата разясняваме с Даниела Петкова – производител и притежател на мелница. Г-жо Петкова, по какъв начин повлия инфлацията върху вашата активност, върху производителите на брашно? 

Инфлацията повлия, несъмнено, отрицателно – по този начин, както повлия на всеки един производител и на всеки един търговец в страната, както и на семейства, както и на цялата страна като цяло, да не приказваме за целия свят. При нас извънредно доста се повишиха суровините, опаковките, услугите, повиши се електрическата енергия, нейната доставка. Как повлия – с съмнение, клиентите започнаха с по-голямо съмнение да гледат на нас, защото надлежно имаше и далавера в сектора – освен в нашия, несъмнено. Имаме даже дребни опасения, които са за междуфирмена задлъжнялост, която беше съвсем изчистена на фона на производството и търговията с брашна. Сега имаме опасения, че тя би се завърнала от времето на огромната инфлация, която помним. Така че доста, доста, доста са аспектите, от които можем да гледаме, доста огромен е фокусът, от който гледаме все още. Надяваме се, че дребните и микро предприятия биха могли да оцелеят. Естествено, борим се, няма да се предаваме, само че повлиява доста съществено. 

Понеже заговорихме тъкмо за цените, за тяхното покачване върху главните артикули и за държанието на клиентите, по какъв начин в действителност се отразява това повишение на цените върху потреблението и усеща ли се директно при вас? 

Разбира се, че се усеща директно. Брашното е главен артикул, няма по какъв начин да не се усеща директно. Колкото и да не ни се желае, колкото и да се стараем да резервираме една цена, няма по какъв начин. Нашите транспортни средства са метан – имаше интервал, в който метанът беше стигнал над 7 лв. за кг. Това няма по какъв начин да не рефлектира върху нашите доставки, респективно на цената, която стига до крайния клиент в магазина. И респективно потреблението понижава, хората свиват своите разноски по една или друга причина, все пак, че брашното е в действителност главен артикул за българина.  

Говорихме за потреблението. А по какъв начин повлияват на производството множеството рецесии, в които живеем – войната, пандемията, инфлацията? 

Неминуемо всичко се отразява на производството, защото все още информираността на хората е много огромна. Да не приказваме за манипулираната осведоменост. Така че повлиява, повлиява. Ако би трябвало да стартираме от пандемията, знаете, че имаше един интервал, в който – може би в този момент ще прозвучи леко смешно, само че имаше едно презапасяване с брашно и тоалетна хартия. Това е едната страна, при която хората се презапасиха, хората останаха в домовете си. Специално за нас, микропредприятията, това изигра от една страна и позитивна роля, тъй като хората, оставайки у дома, започнаха да си вършат хляба у дома, започнаха да обръщат повече внимание на фамилиите и разполагаха с повече време – хоумофисите и всички хора, които останаха у дома, започнаха да вършат самун у дома и в действителност ние, дребните мелници, от това мога да кажа пък, че спечелихме до известна степен, тъй като на нас една концепция ни се подвигна потреблението. От друга страна, идвайки инфлацията, към този момент пък подвигна дотам цената, че нещата все още са… Към момента в действителност нещата са леко в мъртвило, уповавам се да няма повече ескалация на цени на първични материали, на горива, въобще на консумативи, защото единствено опаковките се подвигнаха може би към четири пъти от началото на инфлацията до момента. 

Вчера Мариана Кукушева разгласи, че се следят трайно по-ниски цени на хляба в супермаркетите – сред 14 и 26%. Само на признатата нулева ставка на Данък добавена стойност ли се дължи поевтиняването, съгласно вас? 

Смятам, че все още има застой и на цените на зърното, което също е фактор, който повлиява, защото знаем, че главната съставна част на брашното е зърното. Неминуемо изиграва роля нулевата ставка на ДДС-то за брашната, още повече че за компании като нашата, за микропредприятия, защото ние работим главно с пекари, които не са по Данък добавена стойност, за тях беше извънредно мъчно и високи цени бяха, когато се начисляваше ДДС-то. За тях беше извънредно комплицирано това асимилиране на Данък добавена стойност. Сега са една концепция по-конкурентни, което в действителност е с помощта на госпожа Мариана Кукушева. И считам, че това в действителност се отразява, макар че отново споделям от позицията на микропредприятие, защото цените в супермаркетите, където се продават главно заводският самун, те са една концепция в по-друга тенденция от нашата. Ние работим главно с пекари, които са дребни, бутикови производства, занаятчийски самун, дребни сладкарници, дребни баничарници, в случай че щете. И в действителност това е съществено облекчение по-скоро за тях. 

Което в действителност е доста значимо, поради цените, на които ставахме очевидци и предходната година, и до момента.  

Категорично. Цените – уповавам се в действителност да има някаква спирачка, тъй като се стартира даже предплащане на електрическата енергия, което доста от дълго време не е било. Ние предплащаме месеца, а не знаем дали в края, като пристигна втората фактура, ще бъдем на облага, или няма да бъдем. Ние действително не знаем какъв ток плащаме, какъв брой ще платим, каква себестойност да създадем на продуктите си, по какъв начин да преизчислим. И въобще – считам, че е комплицирано за всички. Да се надяваме, че въпреки всичко нещата в един миг ще спрат.  

И да следим смяна в позитивна посока.  

Надяваме се.  

Разкажете ни малко повече за вашата работа. Коя е най-трудната част от целия развой, тъй че до потребителя да доближи крайният артикул, който виждаме по магазините? 

Към момента, в случай че свързваме с тематиката за инфлацията, естествено правенето на трайни цени е нещо извънредно мъчно все още, защото както към този момент загатнах, през седмица могат да идват нови предложения с нови цени, с нови доставки – въпреки всичко да, главната суровина е пшеницата, само че с цел да доближи едно брашно до рафта в магазина, то има опаковка, има документи, има всичко. Дори, в случай че щете, анализите, които вършим, с цел да подсигуряваме сигурността на нашия артикул - даже там са покачени цените. Така че в действителност едно от най-трудните неща все още е тъкмо правенето на трайните цени. Респективно от там идва и конкуренцията, тъй като всеки желае да продава – обикновено е, по този начин би трябвало да бъде, това е пазарна стопанска система, само че когато има дъмпинг от една компания, тогава другите изостават обратно. Това са неща, които преди 15-20 години бяха настоящи – ето, че се завърнаха, за жалост. Няма елементарно и съм уверена, че няма елементарно освен в нашия отрасъл, а във всеки един. 

Ето, Вие казахте, че правенето на трайните цени е най-трудната част от целия развой. В тази връзка – в това ли се състоят най-големите провокации, пред които е изправен вашият отрасъл през днешния ден? 

Предизвикателствата са доста, в полза на истината. Да, да останем конкурентни на пазара е едно доста огромно предизвикателство за нашия отрасъл, защото оставайки на пазара, ние обаче би трябвало да свием разноските, които до момента сме правили, като разноските са с изключение на за горива, за доставки, с изключение на за работни заплати на нашите служащи, са ужасно доста – от всеки един аспект от нашата активност би трябвало една концепция да свием разноските, с цел да можем да останем конкурентни на пазара и респективно да запазим качеството, което желаеме да поддържаме, в действителност то е част от това да останем на пазара. 

И за край Ви запитвам: каква беше 2022 година за вас? 

2022 година беше извънредно динамична, извънредно забавна и сложна година. Силно се надявам 2023 година да пристигна малко по-смело, малко по-позитивна, да пристигна малко по-добра за всички, освен за производителите на брашно, освен за производителите като цяло, дано да е по-добра за всички, защото 2022 година ни донесе – знаем всички, в международен аспект не най-хубави неща. Но пък да си пожелаем 2023 година да бъде по-добра за всички, за нас, за вас, за целия свят дано да е по-добра, с цел да може и ние да работим, и нашите клиенти да пазарят и да са щастливи и удовлетворени. И по този начин, да приключим по-добре положително, в сравнение с да се оплакваме от 2022 година, с цел да можем да посрещнем 2023 година в положително здраве и в работа. Да си пожелаем да имаме работа.  

Точно това желаех да кажа – че в действителност е доста положителен финалът и пожеланието за това каква да бъде идната година, тъй като наблегнахме не на негативните черти на тази, ами на това, което чакаме като позитивно от идната. 

Именно, точно. Нека 2023 година да е по-добра за всички, да е по-силна, за всички зърнопроизводители да е добра година, за всички производители да е добра. Добра ли е за едните, ще е добра и за другите. Така че най-съществен е крайният клиент, в полза на истината. Ако ние сме добре, и крайният клиент ще е добре. Нещата са като скачени съдове, няма по какъв начин да не е по този начин. 

Много ви благодаря за отделеното време и ви пожелаваме триумф! 

Благодаря ви. Успех и на вашето радио! 

Габриела ГАНЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР