Даниел Лорер е водач на листите на Продължаваме промяната във

...
Даниел Лорер е водач на листите на Продължаваме промяната във
Коментари Харесай

Показахме, че в най-тежките кризи можем да управляваме с мисъл за хората

Даниел Лорер е лидер на листите на Продължаваме промяната във Варна и Търговище.

По времето на кабинета Петков той беше министър на нововъведенията и растежа като сътвори министерството от нулата и за 7 месеца то се трансформира в едно от най-успешните в постоянното държавно управление. Ръководената от него институция отключи достъпа на дребните и междинни предприятия до пресен капитал за енергийна успеваемост, софтуерна рационализация и започващи бизнеси. Първата за България мярка по Плана за възобновяване и резистентност започва точно в това министерство. Заедно с това върна доверието на задграничните вложители в България. Данните на Евростат удостоверяват, че икономическият напредък в България е два пъти по-добър от междинния в Европейски Съюз за второто тримесечие на годината, макар интернационалните рецесии. След активизиране на поддръжката и привличане на високотехнологични и новаторски компании, българската стопанска система стартира да се трансформира в съвременна с производства с висока добавена стойност.

– Г-н Лорер, неналичието на постоянно държавно управление, инфлацията и упованията за тежка зима не предизвикват правенето на нови вложения от бизнеса. Как ще ги стимулирате, в случай че съумеете да се върнете в ръководството след изборите? 

Правенето на вложения и въобще правенето на бизнес в България е съществено накърнено през последните 12 години заради една елементарна причина. Бизнесът, както българският по този начин и задграничният, изгуби доверие в правовата страна у нас. Бизнесът изгуби доверие, че може да основава добавена стойност без страната да му пречи. За всяко дружество, гарантирането на собствеността и гарантирането на обективни правила, е причина за вземането на капиталови решения. Ако бизнесът се усеща заплашен и нерешителен в България, тогава той избира да влага другаде.

В продължение на 12 години България редовно беше държана на дъното на всички ранглисти по правдивост и правосъдие в Европейски съюз – явен знак за неналичието на доверие на жителите и бизнеса в способността на страната да подсигурява правата им. Случаят Капитан Андреево, който разкрихме и разгласихме в детайли, е ослепителен образец за незаконната симбиоза сред страната и нечий частен интерес, който отблъсква честния бизнес.

Докато бях министър, имах срещи с многочислени задгранични компании, които са правели оценка на България като евентуално място за вложения в продължение на доста години. Всички те са я заобикаляли – компании от автомобилната промишленост, от хранително вкусовата индустрия и други. Причината да я заобикалят още веднъж и още веднъж е точно този политически риск, който постоянно е бил по-голям от всички стопански преимущества, които сме могли да предоставим – ниски налози, ниска цена на тока, на човешкия запас или на земята. Именно по тази причина, след тези избори съществена задача на „ Продължаваме промяната “ продължава да бъде, усилването на правовата страна у нас и гарантирането, както на правото на благосъстоятелност, по този начин и на уважаването на договорите сред страните в бизнес процесите, благодарение на самостоятелни и ефикасни държавни институции.

Кризите не плашат смелите. Напротив, положителните бизнесмени виждат благоприятни условия в тях, само че страната би трябвало да обезпечи изискванията за непоклатимост по време на рецесия – институции, които работят бързо, дейно, електронно, а не на хартия и най-важното – не изискват спомагателни заплащания от бизнеса, с цел да си свършат работата. Специално във връзка с задграничните вложения, планираме правенето на нов закон за поощряване, който да осъвремени съществуващия по отношение на действителностите на 2022 година. Това ще даде опция България сполучливо да може да се конкурира със съседите си в района – Румъния, Сърбия, Гърция, Северна Македония, които са извънредно нападателни в напъните си да привлекат вложения и оферират както спомагателни тласъци, по този начин и постоянна правова среда.



– Въпреки че последните данни демонстрират повишаване на Брутният вътрешен продукт, се следи срив в едно от най-важните пера, което демонстрира точно какви вложения се вършат в стопанската система ни – бруто капиталообразуване. В последна сметка има ли растеж на непознатите вложения у нас? 

През първото тримесечие на тази година, броени седмици след началото на ръководството на „ Продължаваме промяната “, наблюдавахме трикратно нарастване на директните задгранични вложения, през второто имаше спад. Това значи, че средата у нас продължава да бъде нестабилна. Това се дължи, както на вътрешно политическите, по този начин и на геополитическите фактори, които обуславят решенията на вложителите. От една страна тежкото завещание на България от последните 12 години не подготвя вложителите към нас, само че от друга изборът на българите да дадат доверието си на Политическа партия, беше удостоверение за идни промени в тази посока. В допълнение, самата неустойчивост на нашата коалиция, подбудена от спирачките, които Има Такъв Народ слагаха против напредването на антикорупционната промяна, не остана незабелязана и от вложителите, които наблюдават политическата обстановка у нас доста деликатно. Като прибавим и утежняването на интернационалната обстановка, в резултат на войната в Украйна, не е учудващо, че през второто, евентуално и третото тримесечие, вложенията у нас ще са под миналогодишните.

Важно е да разберем, че всяка огромна инвестиция е доста дълготраен план за всяка една компания и решението не се взема с лека ръка. Така че ние имаме доста още работа за извършване, с цел да възстановим доверието към България на нужното равнище. „ Продължаваме промяната “ беше на власт в интервал на най-тежките рецесии, през които е минавала България в последните години и ние успяхме да сведем вредите от тях за жителите и бизнеса до най-малко. Ние ще довършим започнатото, в това число и във връзка с вложенията. Ние сме наясно, че България е в непрекъсната конкуренция с нашите съседи за същите вложения и ще продължим да работим институциите да могат да откликнат на потребностите на вложителите, с цел да не позволим съседите ни да завоюват надпреварата и да привлекат евентуалните сътрудници.

Така че още един път – бързите, електронни и ефикасни институции са основни за сполучливото привличане на вложения в 21 век. За това ще работим след 2 октомври с държавно управление на „ Продължаваме промяната “



– Какви ограничения предвиждате в програмата си за бизнеса? Според редица експерти даването на помощи на калпак, каквото беше решението на обединението ви през предишните месеци, в действителност усилва в допълнение инфлацията. Ще запазите ли този метод? 

Някои от общите ограничения, като мораториума върху нарастването на цените на електричеството за бита предходната зима, бяха извънредно ефикасни и бяха оценени от хората, тъй като съумяха да обезпечат спокойна зима на всички жители. От друга страна е значимо също да си дадем сметка, че в такава четворна коалиция беше доста мъчно да се поддържа икономическа дисциплинираност по отношение на някои от концепциите на нашите сътрудници от Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, като да вземем за пример компенсацията от 25 ст. на литър бензин за безусловно всички.

Вярвам, че идващото ръководство на България ще бъде способно да сътвори ограничения за икономическа помощ, които да са същински диверсифицирани и да са ориентирани единствено към най-нуждаещите се. Ролята на страната е да подкрепя жителите и бизнеса да преодолеят непазарните резултати на рецесията, подбудена от войната в Украйна.

Именно по тази причина разчитаме на безапелационната поддръжка на българските жители, с цел да можем да прилагаме работещи решения по-ефективно в идващия парламент.

– Наистина ли бизнесът не може да се оправи без съветския газ? Ако „ Газпром “ има предпочитание да договаря с нас, вие ще се възползвате ли от тази опция, или „ Продължаваме промяната “ още е безапелационна, че би трябвало да прекъснем тези връзки?

Напомням, че България не прекъсна контракта си с Газпром, нито заплащанията си по него. България изрядно спазваше изискванията по него и си заплащаше в долари, очаквайки същото остреща – да си получи контрактуваните количества. Газпром едностранно спря доставките за България и други страни, излагайки енергийната сигурност на нашата стопанска система и семейства на сериозна заплаха, по този начин, както направи и през 2009, когато газът беше спрян тъкмо по същия метод.  Основен въпрос на тези избори още веднъж е дали желаеме да изберем ГЕРБ, които бетонираха българската взаимозависимост от един единствен газов снабдител или избираме „ Продължаваме промяната “, които въпреки и пристиснати до стената от ултиматума на Газпром, успяхме в извънредно къси периоди да намерим опция за България, както от Азербайджан, по този начин и от Съединени американски щати. В актуалната геополитическа обстановка Газпром въобще няма да е в положения да подсигурява доставките за Европа, тъй че неизбежно ще би трябвало да търсим други източници на газ, с цел да не подвластен единствено от един в никакъв случай повече.



– Ако приемем, че се върнете в Министерството на нововъведенията, какви ще са целите ви? Във времена на рецесия удачно ли е да приказваме за нововъведения в бизнеса – има ли той този потенциал сега, или се бори просто да оцелее?

Не единствено че е удачно, а витално належащо за българския бизнес да стане по-иновативен, с цел да е конкурентен на международния пазар. В идните Европейски планове за интервала 2021-2027, които подготвихме в министерството в продължение на тези 7 месеца, има планувани огромни средства за стимулиране на взаимоотношението сред българския бизнес и българската просвета

В тези стратегии ще има средства както за бизнеса, който да прави развойна активност и да основава по-умни артикули, по този начин и за науката, която да започва предприятия, основани на своите разработки. Тук приказваме за интензивно взаимоотношение от двете страни, обилно финансирано с европейски пари. Това е нашата визия за пътя напред към бърз и резистентен стопански напредък.

– Наследникът ви Александър Пулев изрази радикално разнообразни от вашите визии за работата на Българска банка за развиване – съгласно него тя би трябвало да се завърне към огромни нишови планове, до момента в който ваша съществена цел беше да насочите ББР към дребния и междинния бизнес. Има ли въпреки всичко банката капацитет да е коинвеститор в рискови планове?

Промяната в посоката на работа на ББР в последните 7 месеца не беше плод на мое виждане. Такова е визията на законодателят. Духът на закона за ББР е категоричен за това, че тя би трябвало да подкрепя точно дребния и междинен бизнес. Управлението на ГЕРБ трансформира тази банка в прислужник на определени компании, на определени хора и огромните им планове. Така, както използваха и редица други институции в страната. Завръщането на този остарял модел за нас е неприемливо, по тази причина заложихме лимита от 5 млн. лева на план. Всяко уголемение на активността на ББР над този предел, би трябвало да бъде премислено извънредно деликатно, с цел да се подсигурява избягването на схеми и злоупотреби, на каквито се нагледахме и които са унизителни за българския бизнес и за България въобще.

-Вие сте претендент и лидер в две листи на Политическа партия – Варна и Търговище. Каква е визията ви за развиване на тези региони?

Цяла северна България, и изключително североизточна, е остров, зарязан от страната. Липсата на съгласуваност забавя икономическото развиване на целия район. Липсва обещаваната преди всички избори в последните 12 години автомагистрала Хемус. Автомагистрала Черно море също в никакъв случай не е била стартирана. Варна страда от доста хронични проблеми – липса на втори мост над канала, липса на визия за развиване на пристанищата, липса на съвременна индустриална зона. Това обуславя неналичието на вложения и стопански напредък.

В Търговище, както и в цялата страна, неприятните пътища, присъщи за ръководството на ГЕРБ, лишават животи. Пример е рисковата права към входа на града. Свободният бизнес в района е задушен от феодализма на няколко семейства, за които е ясно, че са тясно свързани с Движение за права и свободи. Изостри се в последните години и казусът с безконтролното обезлесяване в Омуртаг и неналичието на деяние от страна на горското стопанство.

Това са целите, върху които ще продължим да работим, с цел да превърнем района в мотор на икономическия напредък на България и желано място за вложения както на локалния, по този начин и на задграничния бизнес.

 

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР