Даниел Коен е част от Института за изследвания на националната

...
Даниел Коен е част от Института за изследвания на националната
Коментари Харесай

Даниел Коен: Никоя държава не би спечелила война само с киберсредства

Даниел Коен е част от Института за проучвания на националната сигурност на Израел. Той е експерт по стратегически връзки, кибертероризъм и сигурност, стратегически потенциал и нападателни качества в киберпространството.

За Коен няма секрети в света на кибертероризма и акциите за въздействие върху съзнанието и решенията ни посредством обществените мрежи.

Даниел Коен управлява програмата по тактика и разузнаване към университета в Херцелия. бил представител в Комитета по антитероризъм към Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Лектор и инструктор на доста израелски институции и частни компании. Как интернет средата трансформира решенията ни, а по-късно и живота ни?

– Бихте ли ни дали някои образци по какъв начин няколко изявления в обществените мрежи могат да повлияят на решенията ни, да трансформират мисленето ни по даден въпрос?

– Днес доста се приказва за това по какъв начин ни въздействат подправените вести. Имат ли капацитета да трансформират настройките и да повлияват на мисленето на хората? Аз бих споделил, че в случай че са единствено подправени вести, влизащи през главните ви профили в обществените мрежи, ще бъде един тип ехтене, глъхнещо в хода на останалите вести. Но, когато е интегрирано в акция с други средства на кибервойните, тогава се получава резултатът на колелото. Задвижва се колелото на мислене на хората и то се употребява за повлияване на избори, да вземем за пример.

Колко души работят в манипулативната промишленост през днешния ден в международен мащаб , имате ли информация ?

– Да, в действителност има неотдавнашно изследване на Оксфордския институт по интернет, който наблюдава предходната година 28 страни, създали собствени… да ги назовем центрове за киберуправление. Преди няколко месеца още веднъж организираха изследване и откриха скок от 28 на 48 страни, които употребяват " кибервойски " в обществените мрежи, някои от тях с по-малки " ферми ", а други имат огромен механически капацитет за киберманипулации. 48 страни, хиляди хора, работещи в тази промишленост, милиони долари, вложени от страните за насърчаване на сходни " войски ", само че и дребни частни компании и огромни играчи. Стана огромна промишленост с доста пари.

– Виждаме доста образци на тролски офанзиви, целящи да разбият публичния имидж на политически съперници, опозиционни отзиви и водачи на мнение. Колко мъчно е да се дефинират и обезвреждат този тип тактики?

– Днес виждаме някои забавни реакции от частни сдружения. Един образец е шерването на бази данни сред огромните компании от Силициевата котловина като Гугъл, YouTube, Microsoft, Фейсбук и Twitter – през днешния ден те към този момент имат обща база данни, употребяваща изкуствен интелект за нещо, наречено хеширане. Какво вършат те – проучват данните и в случай че се разпознава подправена вест на една от платформите, се споделя с другите платформи, с цел да бъде отстранена. Това е един метод за противопоставяне. Другите способи включват разпространяване на целеустремено противопоставящо се наличие. Един тип " чеп клин избива ", само че то няма чак толкоз огромен триумф. Положителен образец за това обаче има при американците. След година и половина, когато още губеха борбата против „ Ислямска държава” в онлайн платформите, започнаха да употребяват кибервоенни дейности, с цел да унищожат сървъри, употребявани от ИДИЛ, да разбият медията на „ Ислямска държава”, нападнаха профили в обществените мрежи и тогава видяхме резултат.

– Даниел, в България наближават две изборни акции – избори за Европейския парламент следващата година и локални избори. Може би ще станем очевидци на доста интернет акции и тролски офанзиви от разнообразни страни – има даже частни компании, които правят сходен тип офанзиви. Какъв е методът за идентифициране на такива закани, какво бихте посъветвали нашите фенове?

– Преди всичко, самите фенове би трябвало да имат сериозно мислене, да се опитат да схванат дали уеб сайтът, на който четат новините, е законен или не. Трябва да отбележа, че положителните уеб сайтове, които организират сходни акции, към този момент са се развили и наподобяват законни, тъй че е по-трудно да се дефинират. Но множеството уеб сайтове единствено видимо се пробват да наподобяват законни и не са. А и внимавайте с хора, които се пробват да се свържат с вас по „ Туитър” или „ Фейсбук” и след това споделят с вас наличие – имайте едно мислено, че може да е част от акция, която се пробва да повлияе на мисленето ви. Преди всичко осъзнатост и сериозно мислене на жителите. Правителството наложително би трябвало да следи тези уеб сайтове и обществени мрежи и, когато забележи сходни действия, да извести фирмите притежатели, с цел да ги помоли да отстранен това наличие. Видяхме огромни резултати едвам, когато започнаха да им бъркат в джоба, когато схванаха, че ще има солени санкции.

Да ви дам и различен образец по какъв начин Израел се оправи с сходно въздействие в обществените мрежи. В продължение на няколко години имаше терористични атентати от вида " вълк-единак " –лица, повлияни от обществените мрежи, подтикнати да излизат и да намушкват или да прострелват хора на улицата. Израел построи система за наблюдение на обществените мрежи, разпознава от една страна хората, които споделят това наличие, и въпреки това хора, които евентуално могат да стартират да правят сходен тип атентати. Разбрахме, че по-голямата част от облъчването в обществените мрежи идваше от палестинска територия. Идентифицираха разпространителите на позивите за атентати. Второ, разпознатите хора, споделящи сходно наличие, бяха задържани според Закона за битка с тероризма. И трето, имаше противоположна акция, предлагаща положителна опция за хората – какво могат да вършат, вместо да се поддават на тероризъм. Това съумя да понижи броя терористични атентати в Израел сред 2017 година и 2018 година.

– Даниел, най-после, кой ще завоюва Първата виртуална международна война?

– Към момента има някои страни, които са доста напреднали и развиват средства за киберофанзива, само че и киберотбрана. Бих споделил, че елитът в тази сфера са Съединени американски щати, Русия, Китай, Франция, Обединеното кралство и Израел. Според мен, в случай че се стигне до кибервойна, някоя от тях ще победи, като може да изключи сериозна инфраструктура на другия завършек на света. Вече видяхме образец за това от руснаците против украинците, по какъв начин прекъсват тока да вземем за пример. А в случай че става дума за виртуална война в по-широк смисъл, там към този момент е друго. Не мисля, че може да се причинят огромни вреди единствено с подправени вести. Никоя страна не би спечелила война единствено с киберсредства, само че има страни със способността да навредят, употребявайки киберсредства.

– И един въпрос, въодушевен от кино лентата " Сноудън ", като човек наясно с тези неща, с софтуерните благоприятни условия в разнообразни мащаби, вие слагате ли си тиксо на камерата, с цел да скриете телефона си да вземем за пример?

– Вижте, нямам техническия опит на Сноудън, само че имам собствен. Вярвам, че би трябвало да внимаваш какво споделяш на персоналния си компютър и по какъв начин правиш аварийно копие. Ако имате някаква сензитивна информация – не я споделяйте в обществените мрежи, не я пращайте по мейли. Ако можете, да, облепвайте с тиксо микрофона и камерата, само че в случай че някой, подсилен от международна мощ, желае, ще откри метод да хакне информацията ви. Внимавайте какво споделяте, само че и какво отваряте. Като получите нещо, бъдете доста бдителни за това кой ви го е изпратил и не го отваряйте, в случай че не знаете от кого идва.

– Много благодаря, Даниел Коен, ще се забележим в София на 6 ноември. За мен беше наслаждение, беше доста забавно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР