Дали занапред Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ ще

...
Дали занапред Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ ще
Коментари Харесай

Вълчев: НИМХ трябва да запази статута си на институт

Дали отсега нататък Националният институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ ще е център или институт е въпрос на в допълнение решение, само че нашето мнение е, че би трябвало да се резервира наименованието Национален институт по метеорология и хидрология поради приемствеността. Национален институт по метеорология и хидрология съчетава оперативната с научната активност, което е наложително при такава високоспециализирана активност, каквато е наблюдението на времето и проучванията на климата, и е значимо да резервира статута си на институт. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев пред публицисти на Общото заседание на Българска академия на науките, на което се разисква подписаното през предходната седмица съглашение сред Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките, съобщи Българска телеграфна агенция.

До края на седмицата ще дадем изясненост за новото звено, в което ще премине Национален институт по метеорология и хидрология, само че с ангажимента, че това е авансово решение. Цялата процедура би трябвало да завърши до края на октомври поради периодите, свързани с правенето на бюджета, съобщи министър Вълчев. Той означи, че поради решението за извеждането на Национален институт по метеорология и хидрология от Българска академия на науките, Академията би трябвало да огранизира процедура за заявяване на предпочитание за оставане или за излизане на работещите в института, като това би трябвало да стане на правилото на доброволното решение.

До края на октомври Министерският съвет би трябвало да внесе в Народното събрание плана на Закона за държавния бюджет за 2019 година, а защото дотацията на Българска академия на науките се утвърждава настрана, би трябвало да сме възнамерявали къде ще е Национален институт по метеорология и хидрология от 1 януари 2019 година и каква част от него ще остане в Българска академия на науките, с цел да предвидим средства за тези учени, изясни министър Вълчев.

Той съобщи, че няма настройки в други институти на Българска академия на науките за излизане от Академията, до момента в който в Национален институт по метеорология и хидрология настроенията за излизане са от над 10 години.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР