Дали скандалът с обществена поръчка за новите лични карти не

...
Дали скандалът с обществена поръчка за новите лични карти не
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Дали скандалът с новите лични карти не е свързан с приемането ни в Шенген?

Дали абсурдът с социална поръчка за новите персонални карти не е обвързван с приемането ни в Шенген? Това попита риторично в предаването „ Лице в лице “ някогашният вътрешен министър Иван Демерджиев във връзка обвиняванията на сегашния Министерство на вътрешните работи началник Калин Стоянов, че договорът с немски консорциум е ощетил страната с 81 млн. лева

„ По отношение на този контракт нямам никакви терзания. Тази социална поръчка започва 2018 година Далеч преди аз да стъпя в Министерството на вътрешните работи. Минава през дълги премеждия, включително и правосъдни процеси, които завършиха през 2022 година “, разясни той.

Иван Демерджиев е безапелационен, че цената по тази поръчка е била повишена поради инфлацията и по тази причина се е наложило договорът с немския консорциум да бъде индексиран. Той разясни също по този начин, че настояването е било за надалеч по-висока сума от утвърдените 81 млн. лева

„ Шест месеца всички служби в Министерство на вътрешните работи работиха по тази тематика, направихме съвещания и с Агенцията за публичните поръчки, съгласувахме текста на анекса с нея. Получихме утвърждение и насоки и по този начин бяха изчислени съответните суми, които са по-ниски от това, което искаше изпълнителя и то повече от два пъти “, добави някогашният вътрешен министър. 

За него главните въпроси са: Защо Калин Стоянов е платил тази сума по този контракт? И за какво я оспорва чак в този момент? Според него министърът или е приел, че всичко е наред по този контракт, или е платил заради някакви други условия.

„ Работили сме доста с немски концерни, не знам какви са претекстовете за дейностите на Стоянов. Дали този реализатор не е нежелателен по някакъв метод? Немските сдружения не са тези, които всекидневно печелят публичните поръчки “, разяснява още Демерджиев.

Той е безапелационен, че няма занемареност и ощетяване на страната до момента в който той е бил отпред на Министерство на вътрешните работи. „ Безстопанственост може да се търси някъде другаде, не в моите дейности “, разясни още Демерджиев.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР