Дали ще освободят предсрочно главният прокурор Иван Гешев или не

...
Дали ще освободят предсрочно главният прокурор Иван Гешев или не
Коментари Харесай

Зарков: ВСС решава дали главният прокурор ще бъде освободен предсрочно или не

Дали ще освободят предварително основният прокурор Иван Гешев или не – зависи от правосъдните кадровици. Кога ще го освободят – зависи също от тях, когато съберат задоволително доказателства по двете претенции. Това съобщи правосъдният министър Крум Зарков в ефира на NOVA NEWS.

" Свиквам Висш съдебен съвет в понеделник по второто искане за предварително освобождение на основния прокурор ", сподели Зарков.

Той посочи, че в процедурите има периоди, които ще бъдат спазени.

" Когато кадровиците решат, ще слеят двете процедури за искане на оставка на основния прокурор преди края на мандата му ", добави още той.

Атакуването в Конституционен съд на един закон не стопира неговото деяние, съобщи Зарков във връзка трите въпроса на основния прокурор Иван Гешев до Конституционния съд. Според него даже Гешев няма интерес от шиканиране и отсрочване на процеса с неговата оставка.

За измененията в Наказателно-процесуален кодекс той изясни, че съдията, който става основен прокурор, ще бъде " по силата на този закон " прокурор, а вторият прокурор, който ще управлява първия, ще бъде с сан на заместител основен прокурор. Те ще бъдат с подобен статут за избран интервал от време. Според Закона, те ще се върнат след привършване на мандата им в предходните си функции.

" Висш правосъден съвет с изминал мандат не би следвало да избира нов основен прокурор ", съобщи Зарков.

Той напомни първичното връщане на избора на Иван Гешев от президента.

Относно питането на Гешев към Конституционния съд дали са законни решенията на държавен орган с изминал мандат, преди време Конституционен съд реши, че не може един орган да спре да действа поради несъблюдение на конституционните отговорности на различен орган, в тази ситуация – на Народното събрание.

" Интересното е, че основният прокурор преди време е дал мнение във връзка с Инспектората на Висш съдебен съвет, а в този момент пита противоположното ", сподели министърът.

" Всичко е в ръцете на депутатите. В законопроекта на " Възраждане " има положителни хрумвания и някои неприятни хрумвания. Приемането на този закон ще ме учуди, тъй като той не дава отговор на стандартите и беше отритнат в правна комисия. Изненади с такива дълбоки промени не трябва. Такива законопроекти не трябва да са обект на импровизация ", сподели Зарков по отношение на промени, с които би могло следствието да бъде извадено от прокуратурата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР