Дали президентът ще наложи вето върху решенията на парламента, е

...
Дали президентът ще наложи вето върху решенията на парламента, е
Коментари Харесай

Писател: Всяко държавно решение от стратегически характер трябва да се взема с широк обществен консенсус

Дали президентът ще наложи несъгласие върху решенията на Народното събрание, е негово персонално решение. По въпроса с тежките машини, които да се дарят на Украйна, евентуално става въпрос за недобре изследван въпрос, защото от години чуваме, че българската войска от години не е осъвременена, не е дофинансирана, не е оборудвана с съвременна техника. Т.е. знаем, че българската войска е оставена като съоръжение в доста тежко положение и това малко, което има, се дава на друга страна. Това поражда в мен доста въпроси.

Това разяснява пред Нова тв Виолета Комитова. 

Първо, с какво се замества тази техника, откакто я дадем. Второ, по какъв начин като даряваме нещо или го продаваме, по какъв начин това се отразява на системата, от котяо това се откъсва, разяснява тя.

За мен морала на президента стана явен още на предизборната акция. Той още при започване на войната сподели, че е на страната на агресора, казвайки, че Крим е съветски. С това той сподели ценностната си система и че не поддържа Украйна, разяснява юристът Сирма Грозева.

За мен тук още веднъж става въпрос аз делене на обществото. Президентът постоянно играе тази роля да е изразител на част от тези публични настройки. Смятам, че даже и старите БТР-и не могат да трансформират изхода от войната. Това е по-скоро политическо волеизявление, една политическа инвестиция в бъдещето. От тази позиция всяка такава инвестиция в бъдещето води до два ремултата - или облага, или загуба. Това, което би трябвало да създадем, е да установим каква е изгодата на всеки един в това общество. На мен ми липсва информация за тези БТР-и. Те изобщо изправни ли са? Могат ли да се употребяват?, коментира писателят Марин Трошанов. 

Така е, липсва информация, нищо не знаем за тази техника. Тя като не се употребява от четвърт век,значи ли, че е неизползваема. Ако е по този начин в действителност, тогава по какъв начин ще я даваме на Украйна, на нея защо й е нещо, което не работи, разяснява Комитова. 

Такова решение, като за БТР-ите, т.е. всяко стратегическо решение на страната, което има небосвод, следва да се взема с необятен публичен консесус. Не единствено за военната помощ, само че и за енергетиката, всяко нещо, което визира бъдещето на страната, на обществото, на ползите ни, разяснява Трошанов. 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР