Дали отравянето на Скрипал е предупреждение на Кремъл към западните

...
Дали отравянето на Скрипал е предупреждение на Кремъл към западните
Коментари Харесай

Кой посегна на Сергей Скрипал според британските медии

Дали отравянето на Скрипал е предизвестие на Кремъл към западните шпионски организации, пита се през днешния ден лондонският " Гардиън " във връзка мистериозното нахлуване в неделя против някогашния руски разузнавач Сергей Скрипал и неговата щерка.

Според вестника има доктрина, съгласно която съветската страна нападна предатели, с цел да показва риска от обвързване със западни разследващи организации. А огромният въпрос от покушението е моментът на демонстративното му осъществяване. Предположенията, че това може да е тактичност за продобиване на гласове две седмици преди президентските избори в Русия са неубедителни, Владимир Путин сигурно ще бъде избран отново. Мнозина руснаци са патриотично настроени и одобряват новата нападателна външна политика на Кремъл, само че надали убийството на някогашен разузнавач, за който малко на брой са чували, ще провокира национално вдъхновение, написа изданието.

По-вероятно е това да е възпиращ ход, който цели да подсети на съветските сътрудници на оперативна работа за евентуалния риск от съдействие със западни служби, продължава " Гардиън ". Всяка година съветски топразузнавачи приказват за дейни опити на Централно разузнавателно управление на САЩ и други западни организации да вербуват руснаци. Част от тази агитация е за вътрешна приложимост, само че няма подозрение, че западните шпионски централи са дейни в Русия.

По-нататък в коментара си вестникът напомня, че през януари двама изтъкнати съветски специалисти по киберсигурност бяха задържани и упрекнати в съдействие с Централно разузнавателно управление на САЩ и съгласно някои този случай е обвързван с изказванията за хакерски атаки против изборите в Съединени американски щати. За разлика от руско време, в този момент има по-малко учредения за прекосяване в другия лагер по идеологически аргументи, тъй като западните централи могат да предложат финансови тласъци. А съветски медии писаха, че на процеса против Скрипал съветската прокуратура е твърдяла, че той е вербуван против пари.

Но въпреки всичко е извънредно да се нападат шпиони, откакто те са били пуснати на независимост в резултат на замяна сред разследващи централи, написа лондонското издание. То цитира специалист, съгласно който е допустимо Скрипал да е осъден, тъй като " към момента работи за английското или друго западно разузнаване, а не е просто пенсионер ". " Гардиън " признава, че доста покушения против руснаци в чужбина са част от финансови войни и не са поръчани безусловно от Кремъл (като образци са посочени убийствата на банкера Герман Горбунцов в Лондон през 2012 г и на съветския народен представител Денис Вороненков в Киев предходната година). Обаче нападението против Сергей Скрипал по-вероятно спада към категорията на покушения, утвърдени и проведени от съветската страна, заключава английският вестник " Гардиън ".

Многотиражният таблоид " Дейли мейл " установи, че Англия може да вини сама себе си за " гангстерите на Путин " по нейните улици. Сергей Скрипал и щерка му са в сериозно положение в болница и казусът към момента е затулен в загадка, само че едно е несъмнено - че Владимир Путин има намерение да укрепи позициите си вкъщи, като сее ужас и раздори на Запада. Преследвайки задачите си, продължава вестникът, съветският президент се възползва от всичко - кибервойна, подправена информация в интернет, нападателни военни нашествия в други страни като Украйна, финансови изгоди, отрова, - при което не се замесва в открита борба със Запада.

В доста връзки желанието на Путин да се изяви на международната сцена е разследване от предишното му като дете на западащия Съветски съюз. Като малко момче той е бил измъчван (това изяснява за какво се е захванал с джудо) и помръкващата популярност на остарялата имперска структура дружно с мрачната реалност на руските улици в Санкт Петербург са оставили върху него дълготраен отпечатък. Комплексът за непълноценност потвърдено е евентуална движеща мощ, написа коментаторът на " Дейли мейл " и напомня, че предходната седмица в речта си за " положението на Русия " Путин сподели, че са създадени нови съветски нуклеарни оръжия, включително крилата ракета, която може да доближи " на всички места по света ".

Руският президент неуморно търси на всички места съдружници в устрема си да дестабилизира огромни западни институции като Европейски Съюз, НАТО и Съединени американски щати, прави го с цялостното схващане, че Западът ще се въздържа от влизането в спор, написа създателят Марк Алмънд, шеф на Института за проучване на рецесии в Оксфордския университет. И защото никой не желае война с Русия, доста е значимо Западът да употребява наличните средства и да даде явен знак на Путин, че това държание няма да му се размине. Дали ще бъдат наказания върху съветски активи в Лондон или отвод от нашето увлечение към мръсните пари на олигарси, само че ние би трябвало да действаме. Защото в случай че не създадем нищо, отговорът на Путин ще бъде продължение на същото ганстерство и ще има още отравяния, написа създателят на коментара в " Дейли мейл ".

(БТА)
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР