Дали Москва научава какво се случва в австрийските тайни служби?

...
Дали Москва научава какво се случва в австрийските тайни служби?
Коментари Харесай

Сянката на Путин тегне над австрийските тайни служби

Дали Москва научава какво се случва в австрийските секрети служби?

Въпросът вълнува и опозицията, и пресата, съгласно които службите на съюзническите страни са се дистанцирали от Виена от опасения, че сензитивна информация може би е споделяна с Владимир Путин, с който ръководещата последна десница поддържа тесни връзки, показва в своя обява организация Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Снимките от танца на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл с Путин на сватбата ѝ предишния уикенд в допълнение подхраниха спекулациите.

Кнайсъл, която е безпартийна, само че влезе в съдружното държавно управление на консервативния канцлер Себастиан Курц, откакто бе номинирана от крайнодясната Партия на свободата, озадачи мнозина с поканата си към Путин на сватбата ѝ.

Освен министерството на външните работи, Партията на свободата управлява още министерството на защитата и стратегическото министерство на вътрешните работи, което в никакъв случай преди не е управлявала.

От февруари виенското седалище на Бюрото за отбрана на Конституцията и битка с тероризма (БФТ), което се занимава с вътрешната сигурност и контрашпионажа, стана обект на доста противоречиви претърсвания, по време на които бяха конфискувани значими документи.

Няколко западни служби са лимитирали от този момент предоставяната на Австрия информация от боязън тя да не бъде споделена с Москва, написа „ Вашингтон пост “ в оповестено предходната седмица следствие, чиито заключения удостовери през вчерашния ден и австрийският ежедневник „ Пресе “.

„ Има опасения, че тези документи може да се озоват на следващия ден на бюрото на Владимир Путин “, твърди представен от „ Пресе “ чиновник на БФТ.

Австрийското държавно управление съобщи, че сходни страхове са безпочвени. Те обаче се подхранват от околните връзки сред Путин и Партията на свободата, която подписа през 2016 година съглашение за съдействие с неговата партия „ Единна Русия “.

„ Австрия към този момент не е заслужаващ доверие сътрудник “

Австрия е неутрална страна, ситуирана в сърцето на Европа и в която се намират централите на доста интернационалните организации, измежду които Организация на обединените нации, ОПЕК и ОССЕ. Тя обичайно е място, където интензивно работят разследващите служби, и играеше значима посредническа роля сред Изтока и Запада по време на Студената война.

През март Виена се разграничи от своите сътрудници в Европейски Съюз, като отхвърли да изгони съветски дипломати поради аферата Скрипал и съобщи, че желае да „ поддържа отворени каналите за връзка с Русия “.

Сергей Скрипал, някогашен съветски двоен сътрудник, бе токсичен дружно с щерка си във Англия през март. Лондон упрекна Москва, която отхвърли да е забъркана по какъвто и да е метод. Случаят докара до сериозна дипломатическа рецесия сред Запада и Кремъл.

Притесненията по обвързваните с разузнаването въпроси толкоз се ускориха, че в сряда опозицията изиска привикване до две седмици на Съвета за национална сигурност.

„ Австрийските служби към този момент нямат репутацията на заслужаващ доверие сътрудник “, съобщи депутатът социалдемократ Ян Крайнер, член на парламентарна анкетна комисия за БФТ. „ С дейностите си в Бюрото държавното управление компрометира сигурността на австрийците “, твърди той.

Бившият началник на немската Федерална разследваща работа (БНД) Аугуст Ханинг доля масло в огъня, като съобщи в сряда в изявление за немския ежедневник „ Билд “, че „ на работа, която не съумява да опази информацията и източниците на съдружниците си, би трябвало да се гледа с нерешителност “.

„ Тайната би трябвало да е обезпечена. Това обаче е извънредно мъчно при конюнктура като тази в Австрия “, добави той, признавайки в това време, че не разполага с съответна информация за БФТ.

Ръководителят на БФТ Петер Гридлинг съобщи, че съдействието с партньорските служби „ продължава да действа добре по основни въпроси като битката с тероризма “.

Канцлерът Курц също отхвърли рецензиите и терзанията и сподели, че „ те отразяват желанията на тези, които ги изричат “.

Според някогашния координатор немското разузнаване Бернд Шмидбауер, представен от всекидневника „ Курир “, " никоя разследваща работа на света не може да си разреши да не показа с БФТ информация за готвещ се в Австрия терористичен акт ".

Що се отнася обаче до документи, които засягат непосредствено съветските ползи, въпросът остава отворен, твърди австрийската преса.

Путин постоянно е упрекван в опити да разедини 28-те страни членки на Европейски Съюз, най-много посредством основаването на връзки с популистките партии в няколко европейски страни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР