Дългоочакваният роман на изтъкнатата българска писателка Теодора Димова вече се

...
Дългоочакваният роман на изтъкнатата българска писателка Теодора Димова вече се
Коментари Харесай

Теодора Димова се завръща с романа „Поразените“

Дългоочакваният разказ на изтъкнатата българска писателка Теодора Димова към този момент се продава в книжарниците. „ Поразените ” (ИК „ Сиела ”) разказва историята на три дами и едно дете, които губят своите мъже и татковци, изумени от тоталитарния режим. Книгата ще бъде показана публично по време на тазгодишното издание на „ Аполония “ на 30 август (петък) в 20.00 часа в Художествената изложба в Созопол. Наскоро Димова завоюва в Пловдив огромната литературна премия „ Христо Г. Данов “.

Новата книга ни връща в първите седмици след 9 септември 1944 година, когато мнозина са изумени от тоталитарния режим, открил се посредством руската окупация след преврата.

„ Поразените ” споделя за тежката орис на три дами и едно дете, които минават през ужаса на деветосептемврийския прелом. Жени, чиито мъже и татковци са убити, и които вървят в леденото февруарско утро към мястото на убийството.

Вали сняг. Жените не приказват. Напомнят на черни мироносици, само че не с цел да възвестят радостната новина, а с цел да видят ямата, където със сгурия са засипани телата на обичните им. Снегът не се задържа върху този черен кръг. Стопява се. Всичко в близост е бяло, а този кръг остава черен…

За написването на „ Поразените ” Теодора Димова разяснява: „ Ние всички, родените преди ’89-а и след нея, всички ние, които имаме нещо общо с България, сме изумени от тези събития по този начин, както сме изумени от Чернобилската повреда. Мащабът на провалите занапред стартира да става ясно. Това е печално известно на всички ни ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР