Дългоочакваната среща между премиера на Косово и президента на Сърбия

...
Дългоочакваната среща между премиера на Косово и президента на Сърбия
Коментари Харесай

Сърбия и Косово рискуват европейското си бъдеще

Дългоочакваната среща сред премиера на Косово и президента на Сърбия завърши прибързано и без резултат.

Александър Вучич разгласи неуспеха на разговора. Хвърли виновността върху Косово.

 
Разговорите приключиха без триумф във връзка с намирането на явен път към нормализиране на връзките. Ние имаме своите оферти, албанците - техните. В последна сметка ние приехме компромисното предложение на Европейски Съюз. Курти не пожела да го одобри и срещата завърши. Ясно е, че Курти заобикаля да образува Асоциацията на сръбските общини, а тя е същността на всичко.
Александър Вучич – президент на Сърбия

Първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че би трябвало да бъдат проведени допустимо най-скоро нови локални избори в Северно Косово, като най-хубавият метод това да стане е, сегашните кметове да подадат оставки. Той упрекна двете страни, че не са изпълнили обещанията си по използването на Охридското съглашение и неговия анекс.

Албин Курти пък упрекна за неуспеха на договарянията специфичния делегат за разговора Мирослав Лайчак.

 
Когато върша оферти в градивен дух, това провокира някаква раздразнителност в залата и затруднява разговора. Жалко е, че Лайчак одобри изискването, сложено от Сърбия, което подкопава функционалността му на медиатор. Аз като министър председател на Косово не бих могъл да приема сходно предложение, което вреди на страната ми.
Албин Курти – министър председател на Косово

Косовският министър председател упрекна медиатора Мирослав Лайчак и сръбската страна за неналичието на прогрес по използването на Охридското съглашение.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР