Дълго време си мислех, че военните са такива тъпаци, защото

...
Дълго време си мислех, че военните са такива тъпаци, защото
Коментари Харесай

Един миризлив Зелен чорап в операта

Дълго време си мислех, че военните са такива тъпаци, тъй като когато Господ е раздавал акъла, са били някъде на маневри и са изпуснали да се наредят на опашката. Оказва се обаче, че са пропиляли шанса да им сложат нещо в плешивите тикви по друга причина – ходили са да гледат „ Аида “. Сещате се – пирамиди, фараони, негърска принцеса и сходни. Простичък сюжет, правилно, даже селянче от Славяново и клетата му женица могат да го проследят, в случай че им е написан в съкратена версия на български. Обаче остава един привкус на беродие и липса на национализъм.

Толкова ли нямаше през уикенда някъде 100 каба гайди, нестинарски танци, тричане на песове, или обичайно българско пердашене на син-педераст с колан, та трябваше Зеления чорап да се изтърси на Верди и да осмърди културно-масовата вечеринка с казармената си пот и мозъчна непълнота? Свършиха ли родните развлечения, та се наложи да се обикаля из безродните? Италианска опера, разказваща легенда от Египет, по време на Френско-пруската война. Къде са тук 111-метровите пишки, трибагреникът, Хаджи Димитър и Караджата, кебапчетата?

Дъртият безсрамник Хенри Кисинджър беше споделил в една лекция в Харвард, че „ военните са просто тъпи животни, които употребяваме във външната политика “. Пропуснал е обаче да спомене какво се получава, когато съществата с фуражките решат да се еманципират и да играят роля в цивилния публичен живот. Или пък, не дай, Боже, в културния. Морфичният дисонанс е толкоз нечовечен, то е все едно навремено Желю Желев да беше подкарал танк или Петър Стоянов да приглася на китара на Сашо Роман.

Всъщност, влечението на домораслите, провинциални диктаторчета към изящните изкуства е добре документирано. Още помним по какъв начин в продължение на три десетилетия правешкият цървул Живков обгрижваше като родни деца определен кръг от българската интелигенция, ходеше на спектакъл всяка седмица, пощипваше палави артистки по дупетата, построи „ Галерията за задгранично изкуство “, издигна НДК, провежда великански празнувания по случай 1300 години България.

Сега неговият двойник с фуражка повтаря едно към едно напъните на Тодор за преодоляване на културата и слагането й в работа на народа. След като съумя да приобщи тропащите хоро 2-3000 дебили на Рожен, идната му стъпка обикновено е да надгради, като се отдаде на считаната за изключително елитарна част от традицията на западната класическа музика – операта. Зеленият чорап по някаква причина е решил, че щом се усеща вкъщи на поляната в селската си кошуля, също толкоз комфортно ще му бъде и в музикалния спектакъл.

Само че този опит да бъде държавен глава на всички прослойки от народонаселението е мъртвороден. Няма по какъв начин да апелираш към нискочелите, омазани с лютеница селяндури на поляната, да си теглиш един душ и да се подредиш измежду феновете на неокласицизма, атоналността и минимализма.  На едното от тези две места стърчиш като противен, плешив абсцес.

Благо Георгиев на опера не върви, Джулиана Гани пък напълно, дори Андреа до момента не си е показвала цомбите в залата. И отново са си национални любимци, просто на онази част от народа, дето диша божествен газ, кара оранжев камион, къпе се единствено в неделя, само че не всяка неделя, и гласоподава за късопишковците и сценаристчетата. Там би трябвало да насочи напъните си Зеления чорап, а не да се мъчи с някаква „ Аида “. Там го обичат, а и на жена му няма да й е толкоз скучно, горкичката, та да излиза да пуши през 10 минути.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР